Prva stran Novice Šport VIDEO: Juretova medalja še danes v srcih Sarajevčanov
VIDEO: Juretova medalja še danes v srcih Sarajevčanov PDF natisni E-pošta
Novice - Šport
Petek, 12 Februar 2010 13:12

Kaj pomeni olimpijska medalja, dokazuje navdušenje v Sarajevu, ko tja pride Jure Franko. Poznajo ga tudi tisti, ki leta 1984 niso bili še niti rojeni.

"Imela sem to srečo, da sem bila zraven, sicer ne bi verjela. Bilo je, kot da bi bile olimpijske igre pred enim letom. Pri njih je res zapisan z zlatimi črkami," je za MMC povedala Juretova žena Simona Vodopivec Franko. Posebej nenavadno je, da Jureta Franka poznajo tudi mlajši in še vedno radi pravijo: "Volimo Jureka više od bureka." (Jureta imamo rajši od bureka.)

Medijev ne spusti zraven
"Jure se ne udeležuje nobenih javnih prireditev, razen če gre za dobrodelne prireditve. Iz medijskega sveta se je umaknil, izjav ne daje," pravi Juretova žena. Njegovo odločitev seveda lahko povsem razumemo, saj ima gotovo že vrh glave vedno istih vprašanj na temo sarajevskega uspeha.

Vse pripravljeno za Križajev uspeh
A Slovenci seveda še vedno z veseljem podoživljamo 14. februar 1984. Sarajevo je leta 1979 dobil organizacijo iger. Potem ko je Bojan Križaj v Lake Placidu leta 1980 nesrečno ostal brez medalje (v veleslalomu sta mu zmanjkali le dve stotinki, v slalomu je čudežno zgrešil vrata), je bilo vse pripravljeno, da pred tisoči navijačev svojo življenjsko željo izpolni na Bjelašnici.

Na treningih vsi zelo motivirani
Že na poletnih kondicijskih pripravah pod vodstvom Marka Klemenčiča se je v reprezentanci, v kateri so bili ob Križaju tudi Grega Benedik, Boris Strel in Rok Petrovič, čutila velika želja, ki se je ob prihodu zime le še stopnjevala. Glavni trener Filip Gartner je vedel, da so fantje dobro pripravljeni. Križaj je na dveh slalomskih tekmah stopil na zmagovalni oder, tik pred začetkom iger je bil v Kitzbühelu tretji.

Sezono začel s tretjima mestoma
Toda Bojanu sreča spet ni bila naklonjena in jugoslovanski junak je postal Jure Franko. Takrat 21-letni fant je olimpijsko zimo 1983/84 začel z imenitnima uvrstitvama v svetovnem pokalu - s tretjima mestoma na superveleslalomu v Val d'Iseru in veleslalomu v Les Diableretsu v Švici -, toda ob prekaljenima Križaju in Strelu, ki sta se dve leti prej v Schladmingu okitila z medaljo svetovnega prvenstva, ni veljal za prvega slovenskega veleslalomskega aduta, saj na velikih tekmovanjih štejejo izkušnje.

Kdo se ne spomni širokega nasmeha in klobuka?
Vihravi Jure je bil po prvi vožnji četrti, v drugo pa je napadel na vso moč. Izšlo se je in s srebrno medaljo - zaostal je le za Švicarjem Maxom Julnom - je za Jugoslavijo osvojil prvo medaljo na olimpijskih igrah ter se vpisal med legende jugoslovanskega športa. Nepozabni bodo ostali posnetki slavja in podelitev medalj, kjer je Jure nasmejan do ušes in z malce majavim korakom stopil na drugo stopničko, v ozadju pa je občinstvo vpilo: "Jugoslavija, Jugoslavija, mi smo Titovi, Tito je naš ..."

Ana Bucik njegova naslednica
Jure Franko je bil član goriškega smučarskega kluba, ki je vse do danes čakalo, da ima spet predstavnika na tekmah svetovnega pokala. 16-letna članica SK-ja Gorica Ana Bucik je namreč letos nastopila na Zlati lisici.

 

Juretova vožnja v 2. teku:

 

Podelitev medalj:



Olimpijski veleslalom 1984:
1. Max JULEN (ŠVI) - 2:41,18
2. Jure FRANKO (JUG) - 2:41,41
3. Andreas WENZEL (LIE) - 2:41,75
4. Franz GRUBER (AVT) - 2:42,08
5. Boris STREL (JUG) - 2:42,36
...
9. Bojan KRIŽAJ (JUG) - 2:43,48

 

vir: rtvslo.si

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 4 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Debela luna je." - Benc

Zadnje objave na forumu