Prva stran Novice Zabava NAFTALIN: Koliko solz je preteklo zaradi Božidarja Wolfa?
NAFTALIN: Koliko solz je preteklo zaradi Božidarja Wolfa? PDF natisni E-pošta
Novice - Zabava
Sreda, 17 Februar 2010 10:24

Kdo ne pozna skladb, kot so O ne Cherie, Goodbye Michelle, Modre oči, Ne laži mi in ne nazadnje tudi Koliko solz? Za vsemi skladbami stoji legendarni Božidar Wolfand Wolf.

... leto 1983 je tisto leto, katerega Božidar Wolfand Wolf zagotovo ne bo pozabil. Miro Čekeliš je ob razpadu skupine Hazard ustanovil skupino Rendez-Vous, k sodelovanju pa je povabil prav danes legendarnega Božidarja Wolfanda Wolfa.

Kmalu po ustanovitvi skupine Rendez-Vous, ki so jo sestavljali Božidar Wolfand Wolf (vokal), Goran Šarac (klaviature), Miro Čekeliš (bobni) in Željko Mevželj (bas), se pod pokroviteljstvom Đorđeta Novkoviča istega leta odpravijo v Skopje, na jugoslovanski izbor za pesem Evrovizije. Zaradi domnevne kuhinje in kupčkanja glasov med nekdanjimi republikami so za las zgrešili evrovizijsko vstopnico za Luxemburg, njihova skladba O ne Cherie pa je postala mega uspešnica, ki je med poslušalci še danes popularna in znana.

Po velikanskem uspehu skladbe O ne Cherie je sledila dolga in naporna turneja po Sloveniji, včasih tudi s tremi koncerti na dan. Veliko je bilo tudi koncertiranja in sodelovanja na raznih prireditvah po Jugoslaviji, ki so jih spremljali mnogi televizijski nastopi in snemanja mnogih videospotov, kljub temu da so v teh časih videospoti predstavljali le majhen del televizijskega programa.

VZPONI IN PADCI

Božidar Wolfand Wolf se je rodil leta 1962 v Trbovljah. Mladostna leta je preživel v Hrastniku, kjer še danes živita njegova mama Marija in sestra Belinda. V tistih časih v Zasavju ni bilo lahko, živelo se je skromno. Kljub finančnim problemom sta mu oče in mama stala ob strani in mu pomagala, da se je vse skupaj začelo. Vzela sta posojilo in tako Wolfu kupila prve instrumente, ki so mu omogočili začetek njegove dolge in uspešne kariere.

Čeprav Wolfa nikoli ni zanimalo učenje, je nekaj let obiskoval glasbeno šolo, kjer se je učil igranja na blok flavto in klarinet pri profesorju Jožetu Rusu, ki ga je skozi leta tudi bolj spoznal in se velikokrat navduševal nad njegovim vrhunskim igranjem, ko je zabaval ljudi po Sloveniji s svojim ansamblom.

Wolf je že kot mlad glasbenik in pevec zabaval na šolskih prireditvah, veselicah in sobotnih plesih. Prvi ansambel Plamen je ustanovil skupaj s tremi prijatelji, Iztokom Slanjškom, Bojanom Klenovškom in Janijem Šalamonom, ki je zelo uspešen glasbenik in dirigirent Slovenskega vojaškega orkestra še dandanes. Wolf se je v tej skupini kot bobnar naučil igrati različne stile glasbe, ki so mu kasneje še kako pripomogli k uspešnosti.

Wolf01

Božidar Wolfand Wolf leta 1986 (Foto: osebni arhiv)

 

Leta 1975 je igral kitaro in prepeval s skupino Obzorje, ki je bila zelo uspešna lokalna zasavska skupina. V skupini so igrali Edi Pap, oče znanega mariborskega radijskega voditelja in pevca Saša Papa, Milivoj Trstenjak, Anita Greben in Milan.

Leta 1978 je pristal v skupini Veter, ki je profesionalno igrala po nočnih klubih doma in v tujini. Kot kitarist in pevec je poskusil življenje kot profesionalni glasbenik. S skupino Veter je med drugim s skladbo Verjemi mi nastopil še na festivalu Melodije morja in sonca.

Ko ga je pot pripeljala v Ljubljano, je kar nekaj mesecev iskal novo skupino. Tako se je pridružil skupini, ki je igrala v nočnem lokalu v enem izmed ljubljanskih hotelov. Kasneje je skupaj s še tremi člani te skupine ustanovil zelo uspešno šov skupino Splendid, ki je nastopala po celi Sloveniji. Dokler ni prišel čas za skupino Rendez-Vous.

Leto 1984 je bilo leto premišljevanja. Wolf zapusti Rendez-Vous, pridruži se skupini F+. Posnamejo uspešnico Modre oči, ki jo je napisal eden največjih slovenskih kompozitorjev Tadej Hrušovar.

Skupina F+ je med drugim igrala v Cavtatu na Hrvaški obali, pridružila pa se jim je še primadona Helena Blagne. Tam je Wolf spoznal svojo ženo Heleno, s katero srečno živi še danes ...

SOLO KARIERA

Kot mlad uspešen glasbenik je Wolf kar nekaj časa razmišljal o tem, kakšna bi bila najboljša poteza za začetek samostojne kariere. Vse se je začelo takrat, ko je spoznal svojo ženo Heleno. Z njeno pomočjo sta začela postavljati na noge projekt Wolf. Helena se je počasi prebila do mnogih uspešnih ljudi, začela je koordinirati nastope, studijska snemanja ter skrbela za vse potrebne pogodbe in dogovore.

Božidar Wolfand Wolf je imel med drugim veliko pokroviteljev, med drugim precej frizerskih salonov po celi Sloveniji, ki so skrbeli za njegovo zunanjo podobo. Podobno je bilo tudi s trgovinami, ki so skrbele za njegove modne kreacije. Z neutrudljivim zagonom sta Helena in Wolf zagnala v pogon uspešno karijero, ki je trajala celih sedem let, vse do njegovega odhoda v Ameriko ...

Rendez-vous

Člani legendarne skupine Rendez-Vous (Foto: osebni arhiv)

 

PLOŠČA: WOLF (1986)

Za izzid prve plošče sta se Wolf in Helena dogovorila pri založbi ZKP. Plošča je nastala s pomočjo številnih uspešnih glasbenikov, med drugim naj omenimo producenta Slavka Avsenika mlajšega in komponista Tadeja Hrušovarja. Na plošči se boste spominjali hita Ne Laži, ki ga je Wolf prepeval (v hrvaškem jeziku) na Opatijskem festivalu leta 1986. Velik uspeh je tudi doživela skladba Suženj ritma, ki je bila nagrajena za najboljšo skladbo in nastop na Pop Delavnici leta 1986 ter skladba Cest la vie, s katero je Wolf leta 1986 predstavljal Slovenijo na Jugoviziji v Prištini. Med drugim je odšel tudi na turnejo z odličnimi glasbeniki iz skupine Automobili, tej ekipi pa sta se pridružila še Bor Zuljan na kitari in Heri na klaviaturah.

KASETA: SIDA TWIST (1988)

S tem projektom je poskušal najti pot nazaj do publike, ki je oboževala stil glasbe "O ne Cherie", po katerem je Wolf postal znan. S skladbo Sida twist je poskušal opozoriti tudi na takrat novo kugo tega stoletje AIDS. Največji hit je bila Moja mala princeza.

Wolf02

Božidar Wolfand Wolf leta 1992 (Foto: osebni arhiv)

 

KASETA: KOLIKO SOLZ (1990)

Naj kot zanimivost napišemo, da so bile skladbe za ta projekt napisane v bolnišnici, kjer se je Wolf zdravil zaradi alergične reakcije. Pesmi so bile komercialno na zelo kakovostni ravni, posnete s studijskim mojstrom Silvestrom Žnideršičem. Ta kaseta, na kateri je bilo kar nekaj hitov, kot so Koliko solz, Bella bellissima, Modre oči, Obriši solze, Nikdar več in Andreja, je bila prodana v zlati nakladi.

KASETA: ANGEL VARUH (1991)

Ko je Wolf pripravljal nov projekt, je moral razmišljati tudi o tem, kako ponoviti velik uspeh, ki ga je dosegel s kaseto Koliko solz. To je bila težka naloga, vendar je Wolf, ki je že od nekdaj zaupal v svoje sposobnosti, napisal pesem, ki je postala največji hit v njegovi karieri. Seveda govorimo o skladbi Angel Varuh, ki sta jo napisala skupaj z ženo Heleno. Na tej plošči so med drugim tudi zelo popularne skladbe, in sicer Edino ti, Glorija, Priznaj in Nihče me ne ustavi.

ZGOŠČENKA: NAJVEČJE USPEŠNICE (1992)

Povzetek uspešne Wolfove kariere je najbolj opazen na zgoščenki Največje uspešnice iz leta 1992, ki je bila v trenutku razprodana. Na njej je tudi mega miks z naslovom Mix O ne Cherie, ki se še vedno zavrti povsod, kjer ljudje radi zapojejo in zaplešejo ob znanih Wolfovih skladbah.

KASETA: ZA VEDNO BOM ODŠEL (1993)

Ta osebno izpovedna in avtorska kaseta je nastala v Ameriki. Naslovna skladba predstavlja izraz žalosti in opisuje avtorjevo počutje po odhodu iz Slovenije. Večina pesmi je posvečenih različnim ljudem v njegovem življenju, njegovi ženi, obema hčerama, materi, skratka ljudem, ki jih ima Božidar Wolfand Wolf najrajši. Največji hit je bila skladba Zasavski zvonovi, ki je posvečena spominom na življenje njegovega očeta ...

 

Največji uspehi Božidarja Wolfanda Wolfa:

– Jugovizija (1983):
3. mesto s skladbo O ne Cherie
– Pop delavnica (1986):
Prva nagrada
– Prvi glas Slovenije leta 1991

Največje uspešnice Božidarja Wolfanda Wolfa:

– O ne Cherie
– Goodbye Michelle
– Modre oči
– Ne laži mi
– Suženj ritma
– Moja mala princeza
– Koliko solz
– Nikdar več zapustil te ne bom
– Angel varuh
– Nihče me ne ustavi
– Glorija
– Zasavski zvonovi

 

vir: 24ur.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 5 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Güjdi je udo!" - lenč

Zadnje objave na forumu