Prva stran Novice Šport VIDEO: Življenjsko formo prihranil za Calgary - Matjaž Debelak
VIDEO: Življenjsko formo prihranil za Calgary - Matjaž Debelak PDF natisni E-pošta
Novice - Šport
Torek, 02 Marec 2010 10:49

Med dobitniki enajstih slovenskih zimskih olimpijskih medalj je za največje presenečenje poskrbel Matjaž Debelak, ki je svoje edine stopničke osvojil ravno v Calgaryju.

Takrat 22-letni Matjaž Debelak je v boju za uvrstitev v takrat močno jugoslovansko reprezentanco med drugim moral izločiti tudi svojega brata Janeza. Olimpijsko vozovnico si je priboril z 9. mestom v Lake Placidu, kar je bila tudi njegova edina uvrstitev za točke tiste sezone pred ZOI-jem. Sezono predtem se je Matjaž štirikrat prebil med deseterico, najboljši izid v svetovnem pokalu pa je dosegel na novega leta dan 1987, ko je bil v Garmisch-Partenkirchnu peti.

Debelak

Kanadski veter prinesel srečo
Mladi Braslovčan je prišel v Calgary v življenjski formi, a je na tekmi na mali skakalnici dobil prednost Rajko Lotrič. Z večjo napravo je prišla priložnost tudi za Debelaka. Tekmo so morali zaradi premočnega vetra prireditelji kar štirikrat prestaviti in torek, 23. februar, leta 1988 je postal veliki mejnik slovenskega skakanja.

V finalu pridobil kar šest mest
Debelak je v prvi seriji s številko 2 skočil 113 metrov, kar je pomenillo deveto mesto. V finalni seriji je Matjaž sicer skočil pet metrov manj, a je bila to v zahtevnih razmerah kar druga daljava finala. Savinjčan se je začel vzpenjati po lestvici in na koncu je pristal na najnižji zmagovalni stopnički, zaostal je le za Norvežanom Erikom Johnsenom (za 0,2 točke!) in legendarnim Fincem Mattijem Nykänenom. Bron, velik kot Triglav, je bil drugo zimsko olimpijsko odličje za Jugoslavijo!

Vse se mu je srečno poklopilo
"Saj smo vsi dobro skakali, a sem imel jaz nekaj več sreče. Naj rečem, da se mi je ravno tisti dan vse poklopilo. Ostali so imeli malo manj sreče, a so bili izidi še vedno zelo dobri. Če bi se to ponovilo na teh olimpijskih igrah, bi lahko 'juckali'," se danes spominja velikega uspeha 44-letni lastnik športne trgovine v Zgornji Savinjski dolini.

Debelak - najuspešnejši slovenski zimski olimpijec
Časa za veselje in proslavljanje ni bilo, saj je skakalce že dan po tekmi na veliki skakalnici čakala še prva ekipna preizkušnja na olimpijskih igrah. Jugoslovanski/slovenski smučarski skakalci so potrdili izjemne moštvene dosežke in za Nykänenovimi Finci zanesljivo osvojili srebrno medaljo. Eden izmed srebrne četverice je bil seveda tudi Matjaž Debelak, ki je tako kot edini slovenski zimski smučar osvojil dve olimpijski medalji, in to v dveh dneh!

Slovo zaradi poškodb in V-sloga
Uspešnih nastopov iz Alberte v Kanadi pa Debelak ni več ponovil. Do konca kariere se je v svetovnem pokalu še petkrat uvrstil med prvo deseterico, v Saporu je ponovil peto mesto iz Ga-Pa-ja. H koncu kariere po sezoni 1989/90 so prispevale poškodbe in postopna uveljavitev V-sloga.

Sarajevo spodbuba za Calgary
Debelakov uspeh je bil plod dobrega dela po številnih manjših skakalnih klubih, ki jih ni potrlo niti razočaranje v Sarajevu, kjer se je od skakalcev pričakovala medalja. Grenka zgodba je obrodila sadove štiri leta kasneje. Kljub dobrim izidom v svetovnem pokalu so na smučarski zvezi napovedali le izboljšavo najboljše skakalne uvrstitev na olimpijskih igrah - Danilo Pudgar je v Saporu leta 1972 osvojil osmo mesto. Na koncu so se skakalci vrnili v domovino s kar dvema medaljama, obe pa je nosil pred igrami skorajda neznani Matjaž Debelak.

CALGARY, velika skakalnica:           

Končni vrstni red: točke daljavi
1. M. NYKÄNEN FIN 224,0 118,5/107,0
2. E. JOHNSEN NOR 207,9 114,5/102,0
3. M. DEBELAK JUG 207,7 113,0/108,0

vir: rtvslo.si
 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 5 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"90 pa 50...je 160." - boshko

Zadnje objave na forumu