Prva stran Novice Šport VIDEO: Slovenska slalomska senzacija Katje Koren
VIDEO: Slovenska slalomska senzacija Katje Koren PDF natisni E-pošta
Prispeval MiChO   
Torek, 02 Marec 2010 19:59

Decembra 1993 je pri rosnih 18 letih debitirala v svetovnem pokalu s 66. mestom, dva meseca pozneje pa je osvojila olimpijsko medaljo. To je zgodba o Katji Koren.

Slovenski ljubitelji alpskega smučanja se v mislih radi vračajo v leto 1994, ko so njihovi ljubljenci v Lillehammerju osvojili edine olimpijske medalje v samostojni Sloveniji. 16 let pozneje je še toliko bolj jasno, da je bil bronasti trojček Alenka Dovžan - Katja Koren - Jure Košir za mlado državo res spoštovanja vreden dosežek.

Debitirala s 66. mestom, nato takoj zmaga
Katja Koren je bila rojena 6. avgusta 1975. V svetovnem pokalu je debitirala sredi olimpijske sezone - natančneje 4. decembra 1993, ko je v Tignesu smuk med 78 tekmovalkami končala na 66. mestu. Že na naslednjem nastopu se je senzacionalno veselila edine zmage v svetovnem pokalu, najhitrejša je bila na superveleslalomu v Flachauu. Takrat so ji na roke šle vremenske razmere, ki so tekmovalkam iz ozadja omogočale boljše razmere. Do olimpijskih iger je nastopala še na sedmih tekmah, ko se je uvrščala med 10. in 41. mestom.

Trikrat med deset
Sledile so olimpijske igre, kjer je v Kvittfjellu navduševala, saj je v superveleslalomu osvojila sedmo mesto (51 stotink od brona), v smuku deseto (84 stotink od brona), v kombinaciji pa šesto. Sledila je selitev v Hafjell, kjer so delili odličja v tehničnih disciplinah. Pred olimpijskim slalomom je Korenova v tej diciplini med elito nastopila le dvakrat - tako v Mariboru kot Sierri Nevadi je osvojila 13. mesto.

Dolgo časa zmedeno opazovala semafor
Na olimpijskem slalomu je nastopila z visoko štartno številko 33 in vse šokirala z najboljšim časom, saj je bila za pet stotink hitrejša od Švedinje Pernille Wiberg in 54 od Avstrijke Elfi Eder. Švicarka Vreni Schneider je na petem mestu zaostajala 68 stotink sekunde. Čas 59,00 je bil presenečenje za vse, saj je tudi Korenova zmedeno več kot 10 sekund pogledovala proti semaforju, preden je ugotovila, da ji pred drugo vožnjo pripada najboljše izhodišče.

Kot srednješolka do olimpijske medalje
Na drugi progi je Schneiderjevi uspel izjemen napad, saj se je prebila na sam vrh. Korenovi je tudi drugič uspel izjemen nastop, saj je imela še na vmesnem času 55 stotink naskoka pred Švicarko. V spodnjem delu je naredila nekaj manjših napak in z zaostankom 60 stotink osvojila bronasto olimpijsko medaljo. Srebra se je veselila Elfi Eder (+0,34). Zanimivo, v tisti sezoni je bila Korenova še srednješolka!

Ustavile so jo številne poškodbe
Nadaljevanje kariere je bilo uspešno, saj je v svetovnem pokalu še štirikrat stopila na oder za zmagovalke. Po letu 1996 je imela ogromno težav s poškodbami, zaradi česar se nikoli več ni uspela zavihteti v prvo deseterico. Svojo kariero je morala tako predčasno končati spomladi leta 1997 zaradi težav s hrbtenico, med elito ni torej nastopala niti en cel olimpijski ciklus.

Olimpijski slalom (Ž), 1994:          
1. Vreni SCHNEIDER ŠVI 1:56,01
2. Elfi EDER AVT +0,34
3. Katja KOREN SLO 0,60
4. Pernilla WIBERG ŠVE 0,67
5. Gabriela Z. GRAF ŠVI 0,79
...
8. Urška HROVAT SLO 2,06
11. Špela PRETNAR SLO 2,64

 

vir: rtvslo.si

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 4 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Jaz sem mlad, srednjih let, star sem fant." - galaktikos

Zadnje objave na forumu