Prva stran Novice Lokalno Soboški zdravstveni dom globoko v rdečih številkah
Soboški zdravstveni dom globoko v rdečih številkah PDF natisni E-pošta
Novice - Lokalno
Četrtek, 04 Marec 2010 10:59

Po začasnih podatkih in ocenah Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije je imel soboški zdravstveni dom največjo izgubo med vsemi zdravstvenimi domovi v Sloveniji, in sicer dobrih 800.000 evrov.

Kot je povedal direktor Jože Felkar, predvsem na račun tako imenovanega aneksa številka ena, ki je veljal od 1. aprila dalje in po katerem se so sredstva zmanjšala glede na pogodbo z zdravstveno zavarovalnico za nekaj več kot milijon evrov.

Med aprilom in oktobrom lani so namreč tudi zdravstveni domovi prejemali za en plačni razred nižja sredstva za plače. » Za 20 odstotkov so se zmanjšali stroški za amortizacijo, za 4 odstotke so se zmanjšali materialni stroški,« pojasnjuje direktor. Ob koncu leta je sicer začel veljati tako imenovani aneks številka dva, po katerem so dobili povrnjenih že odvzetih 60.000 evrov. »Že nekaj let, ko se spremenijo plače, ostane vsota denarja enaka, lani se je celo zmanjšala,« dodaja. »Pred desetimi leti je šlo za plače 52 odstotkov proračuna zdravstvenega doma, danes 75 odstotkov,« poudarja Felkar. Iz obveznega zdravstvenega zavarovanja so po besedah Felkarja zdravstvenim domovom znižali sredstva za različni odstotek. Soboškemu za 7, kar znaša okrog 700.000 evrov. Direktor sicer izgubo opravičuje z dejstvom, da ima soboški zdravstveni dom precej zdravstvenih postaj in ambulant, kar pomeni dodatne strošek.

Letošnji proračun sicer znaša 9,5 milijona. Kar zadeva glavarine, Felkar pravi, da je ta »primerljiva z drugimi zdravstvenimi domovi in koncesionarji.« Zaradi pomanjkanja zdravnikov pa priskoči na pomoč nekaj pogodbenih delavcev, kar znaša mesečno stroškov za okrog 8.000 evrov, redno zaposleni imajo tudi več nadur, predvsem na področju nujne medicinske pomoči in v otroškem dispanzerju.

Kar zadeva varčevalni ukrepov Felkar pojasnjuje, da znotraj zavoda nimajo kaj dosti možnosti; zmanjšali so prisotnost pediatra ob koncu tedna in število ur v kliničnem laboratoriju, v Gornjih Petrovcih so po upokojitvi zdravnika ukinili stalno pripravljenost, zadnje pol leta ne zaposlujejo pripravnikov. Kot je še pojasnil direktor, imajo tudi dolg do dobaviteljev in sicer za 400.000 evrov. Tudi če se bo financiranje zdravstva v prihodnje izboljšalo, tako Jože Felkar, bodo imeli težave z likvidnostjo še nekaj let.

 

vir: pomurje.si

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 5 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"90 pa 50...je 160." - boshko

Zadnje objave na forumu