Prva stran Novice KMN Krajna IS V nedeljo 12. večni derbi
V nedeljo 12. večni derbi PDF natisni E-pošta
Prispeval MiChO   
Četrtek, 29 Marec 2007 22:42
V nedeljo bo na igrišču na Krajni odigran 12. (prvenstveni) večni derbi med domačo ekipo in gosti, večnimi rivali iz Gederovec.

    Tekma s pričetkom ob 11:00 bo kot vedno polna emocij, borbenosti in kontroverznosti. Gostje kot vedno prihajajo po vse tri točke, domačinom pa se bodo zoperstavili pod novim vodstvom trenerja Simona Juga, pod katerim že nekaj časa zavzeto trenirajo, kar se bo nedvomno poznalo na igrišču. Prednost gostov bi utegnilo biti veliko število igralcev, od katerih lahko vsak nekaj pokaže in doprinese svoji ekipi. "Baby-ji" imajo izredno hitro (vendar nizko) moštvo, ki je tekaško precej sposobno. V obrambi so znani po svoji čvrstosti in brezkompromisnosti, na večnem derbiju pa to še posebej velja. Tudi seveda za vratarja Lejka, ki je v zadnjih derbijih bil malce izgubljen, tokrat pa je motiviran kot že dolgo ne. Imajo pa gostje težave z doseganjem zadetkov, saj imajo tretji najslabši napad lige, vendar se to doslej na derbijih nikoli ni pokazalo kot slabost, saj je to vendarle tekma zase in vsak da od sebe več, kot je v danem trenutku sposoben. Tudi zaradi publike, ki je na tem dogodku nikoli ni manjkalo. V ekipo gostov se vrača Zoran Bokan, ki se je po daljši odsotnosti ponovno aktiviral na zelenih površinah. V kadru "Bejbašev" bodo torej vsi nogometaši, ki jih ima novi trener na razpolago, saj ni poškodb in kazni.

    Pokukajmo še malce v tabor domačih. Ekipa se je okrepila s tehnično podkovanim Damjanom Grahom in vratarjem (še jeseni trenerjem večnih tekmecev) Janezom Šneiderjem. Prvi bo zapolnil vrzel v napadu, ki je nastala po hudi poškodbi Pevca in po kazni Šebjaniča, ki je doslej na derbijih največkrat zadel nasprotno mrežo. Tudi zaradi tega bo nedeljski praznik malce osiromašen, vendar nič za to. Domačini imajo po številu prejetih zadetkov najboljšo obrambo lige, torej bi ob dveh zelo dobrih obrambah lahko pričakovali majhno število zadetkov, vendar skoraj zagotovo ne bo tako, čeprav tudi pri domačih igra v napadu letos peša. V moštvo se po poškodbi vrača Robert Bogdan, ki je znan po tem da na derbijih vedno zatrese mrežo. Njegova vrnitev se bo poznala tudi pri višini moštva, saj bo Robert daleč najvišji igralec na tekmi. V ekipo se je po dolgi odsotnosti vrnil tudi Boštjan Mrzlak, ki bo mešal štrene obrambnim igralcem Baby-ja. Trener Robert Kreft bo torej lahko računal na vse svoje varovance, razen na že prej omenjena Pevca in Šebjaniča.

Poglejmo še na kratko v zgodovino dosedanjih enajstih derbijev.

    Najprej statistika. Sedemkrat je zmagala Krajna, trikrat so bili boljši nogometaši iz Gederovec, enkrat samkrat pa so se večni tekmeci razšli z neodločenim izidom. Skupna razlika v zadetkih je 7 zadetkov v korist Krajne (40:33). Skupaj pa je torej na derbijih bilo doseženih 73 zadetkov, kar znaša kar 6,63 golov na tekmo.
Glede na to da se tekma igra na Krajni, poglejmo še statistiko tekem, ki jih je Krajna odigrala kot domačin. Odigranih je bilo pet tekem, Krajna je zmagala trikrat, enkrat so zmagali gostje, enkrat pa je bilo neodločeno. Razlika v golih je 20:17 v korist Krajne. Skupaj je bilo na Krajni (oz. v Gederovcih, ko je bila Krajna domačin) doseženih 37 zadetkov, oziroma 7,4 na tekmo.
Največ golov je bilo doseženih na šestem derbiju (sezona 2003/04), ko so jih gledalci videli kar 13 (rezultat: Krajna:Baby 6:7). Poglejmo še derbi z najmanj doseženimi zadetki. To je bil osmi derbi po vrsti (sezona 2004/05), ko je Krajna ugnala Mister Baby z 2:0 (edina tekma na kateri enemu izmed rivalov ni uspelo zatresti mreže).

Še nekaj najzanimivejših derbijev do sedaj.
    Vsekakor najboljša tekma v vseh pogledih, je bil prvi večni derbi. Odigran je bil 4. novembra 2001 na igrišču v Gederovcih, ko sta še obe ekipi domovali na "Grbavici". Tekma je bila odigrana v 11. kolu sezone 2001/02. V tej sezoni je Mr. Baby prvič igral v elitni Pomurski ligi, ekipa Krajne pa je za sabo takrat že imela dve sezoni igranja v tem rangu in en osvojen naslov. Do tega kroga sta bili ekipi na lestvici skoraj poravnani, delila ju je le točka (Krajna 18, Mr. Baby 17) in eno mesto na lestvici (Krajna 3., Mr. Baby 4.). Domačin tega prvega derbija je bila Krajna, tekma pa je bila odigrana izven ostalih terminov za odigravanje tekem in sicer ob 13:00, kar je privabilo dosedaj največje število gledalcev na tem igrišču, oz. nasploh na tekmah malega nogometa. Zbralo se je blizu 200 gledalcev. Tekmo je vodil takrat eden najboljših sodnikov v ligi Jože Ficko, ki je vročico, ki se je povzpela do vrelišča, dokaj uspešno ohladil.
Zanimivost te tekme sta bila tudi oba kapetana. Pri Krajni je to funkcijo takrat opravljal Robert Kreft, ki je pozneje igral tudi za Baby, danes pa je trener nedeljskih gostiteljev, na drugi strani pa je kapetanski trak nosil njegov brat Milan.
Še rezultat te tekme: Krajna - Mr. Baby 4:3. Tekma polna preobratov, lepih potez, ter seveda golov, pa je imela kot se za derbi spodobi, izjemen finiš. Zadetek za zmago Krajne je padel v zadnjih sekundah tekme (60. minuta - strelec B. Šebjanič).
    Naslednji derbi, ki spada v kategorijo nesmrtnih, je sigurno tudi tretji večni derbi, odigran leto dni pozneje. Igralo se je prav tako 11. kolo (3.11.2002), v sezoni 2002/03, v kateri je Krajna po izrednem lovu v drugem delu sezone prišla do drugega naslova, Mr. Baby pa je to sezono končal na šestem mestu, navkljub velikim spremembam, ki so celo sezono pretresale klub (menjava trenerja, vodstva...). Na tem derbiju prav tako velja omeniti dobro atmosfero in dober obisk, čeprav se je tekma igrala v običajnem terminu. Domačin je bila ekipa Mr. Baby-ja, ki je dosegla prvo zmago na večnem derbiju z rezultatom 3:1. Povdariti velja, da je bila tekma zelo zanimiva in da je bil do 50. minute rezultat izenačen, nato pa je domačim uspel fantastičen finiš za prvo zmago nad večnim tekmecem.
    Vsa lepota derbija je prišla do izraza tudi na devetem večnem derbiju, odigranem lansko sezono (2005/06) v 8.kolu (16.10.2005). Tekma je bila odigrana na Krajni, pred velikim številom gledalcev. Sodnik tega derbija je bil g. Jani Flisar, na katerega so imeli igralci Mr. Baby-ja veliko pripomb. Kot ponavadi je bil derbi zanimiv, z ogromnim številom spornih situacij in z zelo zanimivo ter napeto končnico. Večino tekme so bili igralci Mr. Baby-ja v vodstvu, gol za končni rezultat 3:3, pa so prejeli v zadnjih trenutkih tekme (strelec Dejan Grah). To je tudi edini derbi dosedaj, kjer ni bilo zmagovalca.
    Naslednji derbi ki se je zapisal v zgodovino, je derbi odigran 14.5.2006 (lanska sezona). Posebnost tega derbija je, da so se med strelce vpisali vsi še aktivni igralci, ki so že nosili dres obeh klubov. Omeniti velja tudi hat-trick Dejana Graha, ki je torej kar trikrat ugnal domačega vratarja Lejka. Domačini iz Gederovec so na začetku tekme izgubljali z 0:2, vendar so rivalom dolgo dihali za vrat in kar trikrat zmanjšali razliko na samo gol zaostanka. Na koncu jim je zmanjkalo moči za izenačenje in tekma se je končala z rezultatom 4:6.
    Omenimo še zadnji derbi, odigran v prvem krogu jesenskega dela tekočega prvenstva (19. avgust 2006). To je bil prvi derbi, odigran v večernih urah in v soju reflektorjev. Tekma se je namreč odigrala v Gederovcih in domačini so na derbiju ponosno pokazali svojo novo pridobitev, reflektorje, ki so prvič na uradnih tekmah zasijali prav na tekmi proti sosedom. Gostje so prišli na igrišče kot zmagovalci Zelkovega memoriala in zmagovalci pokala občine Tišina, vendar to na igrišču ni imelo posebne vloge, saj so domačini povedli z 2:0. Gostje so bili že na kolenih, vendar so vstali iz pepela in tekmo preobrnili v svojo korist ter zmagali z 4:2.

Za konec naj omenimo da vremenoslovci napovedujejo lepo vreme, tako da ste v čim večjem številu vabljeni na nedeljski obračun na Krajni, ki kot vedno tudi tokrat ne bo razočaral.

 

Se vidimo v nedeljo ob 11:00!

 

Trač

Zadnje sporočilo: 9 let, 11 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Boug pomaži mi!" - lenč

Zadnje objave na forumu