Prva stran Novice Znanost in tehnologija HP Slate ali prva resna grožnja Applovemu iPadu
HP Slate ali prva resna grožnja Applovemu iPadu PDF natisni E-pošta
Novice - Znanost in tehnologija
Petek, 30 April 2010 10:35

Ameriški proizvajalec elektronske opreme Hewlett-Packard (HP) je že na začetku letošnjega leta najavil novo igračko, imenovano Slate, ki bi lahko vrgla poleno pod noge Applovemu iPadu. Na dan so priculjali tehnični podatki, ki veliko obljubljajo.

HP SlateHP ima v ognju že nekaj uspešnih naprav, ki so in bodo konkurenčne ameriškemu jabolčnemu gigantu. Nazadnje je na trg prišel notesnik  HP Envy, tanjši in v nekaterih lastnostih boljši od Applovega MacBook Proja.

Zmogljiva tabletka

HP Slate gre še korak dlje. Z debelino 14 milimetrov in zaslonom na dotik se Slate uvršča v razred tabličnih računalnikov brez dodatne fizične tipkovnice. Kot je obvezno pri iPadu, za upravljanje širokega 8,9-inčnega zaslona  (22,7 cm) z resolucijo 1024x600 ne bo potrebno dodatno magnetno pisalo, ker naj bi za večino operacij zadostovali prsti. Strojna oprema bo temeljila na mobilnem Intelovem procesorju zadnje generacije,  Atomu 1,6 Ghz, obljubljajo en gigabajt nenadgradljivega delovnega spomina (RAM).

Za grafiko naj bi poskrbel Intelov grafični čip, integriran na matični plošči. V dodatni opremi bo še internetna povezava preko mobilnih omrežij tretje genracije (UMTS in HSDPA) in brezžični protokol 802.11b/g (Wi-Fi). Zagotovljenih naj bi bilo do 64 gigabajtov notranjega flash spomina in dobrodošla razširitev za SD kartice, kar pa bi lahko pomenilo do 128 gigabajtov  novega SDHC spomina.
Na Slate bo možno priklopiti tudi kakršno koli napravo s povezavo USB 2.0.

Kdo bo koga?

Kaj naj bi torej poleg nekaj strojnih sladkorčkov postavljalo Slate ob bok iPadu ali ga celo dokazovalo kot boljšega? Mogoče to, da bo v napravi instaliran operacijski sistem Windows 7 Home Premium z dodatnim HP-vmesnikom za upravljanje na dotik. Operacijski sistem bo uporabniku omogočal prav vse programe, ki jih lahko uporabljamo tudi na osebnem računalniku. Seveda bo njihova uporabnost omejena z nizko količino delovnega spomina. Težko predstavljivo je, da bi naprava zmogla procesirati in izrisovati kompleksno filtriranje slike v zadnji verziji programa Photoshop.

Naštete lastnosti Slate tablice na prvi pogled ponujajo več kot Applov tablični adut. Poleg različnih modelov glede na spomin (od 32 do 64 gigabajtov) naj bi dražji izmed dveh modelov Slata ponujal tudi 1080p video izhod preko vmesnika HDMI, česar pri iPadu ni mogoče. Poleg kontrastnega grafičnega prikaza naj bi imela naprava vgrajeni tudi dve kameri (prednjo za videoklic in zadnjo za fotografiranje).

Kaj pa cena? Za napravo bo treba odšteti od 549 do 599 dolarjev (odvisno od spomina in dodatkov), kar po izkušnjah, sodeč v Evropi, pomeni enako vrednost v evrih. Je to dovolj velika kost za Apple in predvsem trenutek, da trg izbere zmagovalca? Spodaj si preberite grobo primerjavo med obema napravama.

 

HP Slate.....................................Apple iPad
Zaslon 8,9-inčni,1024x600, zaslon na večkratni dotik 9,7-inčni, 1024x768, zaslon na večkratni dotik
Procesor Intel Atom 1,6 GHz Apple A4, 1GHz
Grafika Intel UMA (predvajanje 1080p) ni možnosti
Spomin 32/64 GB, dodatno do 128GB (SD)
16/32/64 GB, ni dodatne nadgradnje

RAM

1 GB ni znano
Povezljivost WiFi 802.11b/g, 3G, bluetooth, GPS(opcijsko) WiFI 802.11a/b/g/n 3G, bluetooth, GPS
Vmesniki SD kartice, 1xUSB (HDMI), SIM kartica,3.5mm zvok Dok povezava, SIM-kartica, 3,5mm zvok
OS Windows 7 Home Premium + HP Touch vmesnik iPhone OS verzija 3,2
Dimenzije 150 x 234 x 14,7 mm 242,8 x 189,7 x 13,4
Baterija dvocelična 30 Whr, 5 ur, brez možnosti menjave 25 Whr, do 10 ur, brez možnosti menjave
Kamera spredaj VGA, zadaj 3 milijone točk brez kamere
Cena 549-599 $ (približno enaka cena v evrih v Evropi) 599-829 $ (približno enaka cena v evrih)

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 5 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Debela luna je." - Benc

Zadnje objave na forumu