Prva stran Novice Znanost in tehnologija Zakon »treh opozoril« kmalu tudi v Sloveniji?
Zakon »treh opozoril« kmalu tudi v Sloveniji? PDF natisni E-pošta
Novice - Znanost in tehnologija
Petek, 30 April 2010 11:26

Francija  je v lanskem poletju postala prva evropska država, ki se je nad pirate spravila s posebnim protipiratskim zakonom, ki med drugim uživa veliko podporo tudi s strani francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Ponudniki dostopa do svetovnega spleta so morali na podlagi določil zakona oblikovati sistem, preko katerega lahko nadzirajo svoje naročnike in v primeru, da naletijo na piratstvo, morajo nemudoma ukrepati. Med ukrepi pa najdemo tudi onemogočenje dostopa do svetovnega spleta (tudi do enega leta).

Nekaj podobnega se utegne zgoditi tudi slovenskim piratom, v kolikor bodo naši, vsaj sodeč bo besedah predsednika stranke SNS Zmaga Jelinčiča, skorumpirani politiki ratificirali mednarodni sporazum Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Ta sporazum namreč predvideva, da bi uporabnikom, ki na internetu kršijo avtorske pravice, odklopili internetno povezavo. Sporni sporazum, ki naj bi bil celo protiustaven, saj naj bi kršil človekovo pravico do zasebnosti, pa seveda podpira slovenski SAZAS, ki pirate enači celo z najhujšimi kriminalci.

Pred vohuni se na srečo lahko takoj zaščitite s pomočjo programa PeerBlock. Gre za brezplačno programsko opremo, ki v svoji podatkovni zbirki hrani več kot milijardo nezaželenih spletnih naslovov IP. Kolikor se bo na vaš računalnik poskušala povezati protipiratska organizacija ali druga organizacija, ki je na seznamu nepovabljenih gostov, bo program zahtevek samodejno zavrnil. Program PeerBlock je na voljo za brezplačen prenos na strani http://www.peerblock.com/.


Še boje pa bo, da čim prej opustite plačljivo programsko opremo in preidete na odprtokodne rešitve ter z nekaj prostovoljnega dela pripomorete k razvoju vse bolj priljubljenih programskih rešitev. Priljubljeno glasbo pa se splača kupiti v tujini, saj je za licenčne glasbene datoteke potrebno odšteti občutno manj denarja kot pri nas. S temi dejanji bomo dali protipiratskim in programskim lobijem jasno vedeti, da nam je svoboda do interneta bolj pomembna od njihove plačljive in pogosto precenjene programske opreme.

 

vir: racunalniske-novice.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 5 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Ne vejš kak disko od znoutra notri vijdi!" - MiChO

Zadnje objave na forumu