Prva stran Novice Znanost in tehnologija Bodo računalniki kmalu brali naše misli?
Bodo računalniki kmalu brali naše misli? PDF natisni E-pošta
Novice - Znanost in tehnologija
Četrtek, 06 Maj 2010 06:13

Intel je v New Yorku predstavil nekaj novih projektov in največ pozornosti je požel program za branje misli.

Raziskovalci pri korporaciji Honda so že leta 2009 povezali človeške možgane z elektronskimi napravami. Pravzaprav z robotom, ki se je odzival na raziskovalčeve misli. Pred kratkim pa je tudi Intel objavil, da so dosegli visoko, 90-odstotno natančnost pri branju misli z novim računalniškim programom.

Na predstavitvi v New Yorku je Intel predstavil programsko opremo, s katero bo kmalu v prihodnosti možno brati človeške misli. V sodelovanju z univerzama v Pittsburghu in Carnegie Mellon so razvili sistem, ki pretvori možganske valove v posebne vzorce, ki jih računalnik lahko prepozna. Program namreč preko MRI skeniranja (slikanje z magnetno resonanco) prepozna, kateri deli možganov se aktivirajo, ko testne osebe premišljujejo o različnih predmetih. Testnim osebam so pokazali večje število samostalnikov, pri tem pa snemali delovanje njihovih možganov. Nato so jim pokazali še dve besedi, testni subjekti so morali premišljevati o eni od njih. Računalnik je v devetdesetih odstotkih besedo prebral pravilno.

Upravljanje z mislimi
Pri Intelu pravijo, da bo tehnologija pripomogla h komuniciranju tistih, ki so se resno poškodovali in ne morejo govoriti, poleg tega je korak bližje k temu, da bomo lahko razne tehnološke naprave nadzorovali samo z mislimi.

Dean Pomerlau, vodja projekta pri Intel Lab, je dejal, da je namen projekta, da bi jim v prihodnosti uspel prenos informacij v naprave brez vmesnika. Trenutno je namreč možno takšno 'skeniranje' samo preko dragih in velikih MRI naprav, ki še ne morejo prepoznati abstraktnih pojmov.

Sistem najbolje deluje, če osebo 'skenirajo', medtem ko nekaj časa premišljuje o konkretnih samostalnikih. Nato mora pomisliti na popolnoma nov samostalnik, program uporabi predhodno znanje, da ugotovi, za kateri predmet gre. Program namreč išče povezave in razlike med različnimi besedami. Primer: če oseba pomisli na medveda, uporablja isti del možganov, kot če pomisli na mladega kužka ali kaj podobno puhastega. Poleg tega je ta beseda (medved) zapisana tudi v delu možganov, ki nas sili k boju ali begu. Preko podobnosti in razlik poskuša računalnik ugotoviti, na kaj oseba misli.
Intel je sicer podjetje, ki se ukvarja z izdelavo računalniških procesorjev, kljub temu njihovi raziskovalci vsake toliko časa presenetijo s projekti, kot je branje misli.

Trenutno imajo še nekaj projektov, ki so dokaj nenavadni. Napovedali so izdelavo tehnologije, ki bo vsebovala detektor gibanja in GPS. Vse skupaj bo vgrajeno v mobilne telefone. S tem dodatkom bodo lahko uporabniki nadzirali drug drugega in preverjali, če je kateri od njihovih prijateljev v bližini.
Razvijajo tudi holografski nakupovalni zaslon, ki bi ga kupci potencialno lahko uporabljali pri iskanju artiklov in pregledovanju inventarja.
Vse lepo in prav, kar se tiče nadzorovanja elektronskih naprav z mislimi, ali omogočanje govora tistim, ki so poškodovani, a prav gotovo si nihče ne želi, da bi drugi ljudje lahko brali in morebiti nadzorovali naše misli.

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 4 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Zatou pa je prlej hojhoj (helikoper) lejto." - bianconero

Zadnje objave na forumu