Prva stran Novice Znanost in tehnologija Kaj bo prinesel novi MacBook Pro?
Kaj bo prinesel novi MacBook Pro? PDF natisni E-pošta
Novice - Znanost in tehnologija
Ponedeljek, 10 Maj 2010 06:40

Ameriški računalničarji iz Cupertina so napovedali nov model enega najpopularnejših notesnikov na svetu. Ta ne bo revolucionaren, bo pa prinesel nekaj dobrodošlih novitet.

Apple

 

Letošnja novost
Ameriškega Appla verjetno ni treba podrobno predstavljati. Zadnje čase se krešejo iskrice ob prihodu novega tabličnega računalnika iPad in najnovejšega operacijskega sistema iPhone verzija 4. V torek pa je Apple napovedal prihod novega MacBook Proja, zelo popularnega in preizkušenega notesnika z lastnostmi delovne postaje. Veliko oblikovalcev, video mojstrov in fotografov ga uporablja za resne projekte, saj sta grafična in programska podpora na najvišjem nivoju. Model bo v prodaji junija letos.
Lastnosti novega modela
Velikosti zaslonov v ponudbi bodo ostale iste, torej 13, 15 in 17 inčne. Isti bo tudi okvir in zunanji pokrov notesnika, že prej iz aluminija. V Applu so tudi ocenili, da več kot 4 gigabajte delovnega spomina (RAM) v osnovni konfiguraciji notesniki ne bodo potrebovali, vendar bo verjetno vsaj pri 15 in 17 inčnih modelih možno RAM dokupiti.

MacBook Pro

Levi bok 13-inčnega modela. Prilopi z leve proti desni: MagSafe napajalo, omrežni priklop, FireWire 800, Mini DisplayPort, USB 2.0, USB 2.0, SD slot, 3.5 mm audio izhod

 

Kaj torej dela nove notesnike boljše in zmogljivejše od predhodnikov? Apple se ostalim proizvajalcem postavlja ob bok z najnovejšimi dvo- in štirijedrnimi  procesorji mikro arhitekture vezij Nehalem, z modeli i3, i5 in i7. Procesorji so hitri in dobro izkoriščajo 64-bitne aplikacije v sosledju z operacijskim sistemom Snow Leopard. Apple nadaljuje tradicijo samodejnega preklapljanja med dvema grafičnima karticama, le da bo pri novih modelih eno od od kartic proizvajalca NVIDIA zamenjal intelov grafični čip, integriran na matični plošči. Vlogo glavne grafične kartice od modelov 9400 in 9600 prevzema njuna naslednica, model 330M (pri 13-inčnem MacBook Proju pa 320M), ki še ne podpira grafičnega protokola DirectX 11, temveč le verzijo 10.1, kar jo v tem trenutku postavlja nekam v zlato sredino med konkurenčne kartice. Vendar bo grafika, kar se tiče zmogljivosti, pomemben korak naprej od prejšnjih modelov.

Noviteta je baterija, ki ob normalni (nepožrešni) uporabi zagotavlja do 10 ur avtonomije pri 13-inčnih modelih, proti dosedajšnjim baterijam v istem modelu, ki obljubljajo do 7 ur. Seveda je avtonomija precej odvisna od uporabe glavne grafične kartice, saj bo v primeru kompleksnejših grafičnih operacij trajanje baterije močno omejeno. 13 inčni modeli sicer tako kot starejši modeli nimajo dveh grafičnih opcij. Nova lastnost je tudi razširjeno delovanje drsne ploščice, ki bo omogočala 'frcanje' slik in nasploh večine lastnosti zaslonov na dotik, kot jih poznamo na iPhonu in iPadu. Ploščica je večja in tako kot pri prejšnih modelih služi tudi kot gumb. Cene bodo v okviru cen prejšnjih modelov, le napovedana cena za 15-inčni model naj bi bili višja za okoli 100 evrov.

Novo orodje za dosego poslovnih ciljev in multimedijska igračka torej ne bo revolucionarno, vendar po drugi strani zmogljivejše in preizkušeno ter preprosto za uporabo. Apple proda okoli 10 milijonov računalnikov na leto, od katerih sta dve tretjini notesnikov. MacBook Pro pa predstavlja najpomembnejši Applov mobilni računalnik in tako bo očitno tudi v prihodnje. Več o lastnostih novih MacBook Projev si preberite v spodnji tabeli.

 

Lastnosti in oprema vseh treh modelov
velikost 13-inčni 15-inčni 17 inčni
procesor Core 2 Duo 2,4 - 2,66 GHz

Core i5 in i7

(2.4, 2.53 in 2.66 GHz)

Core i5 (2,53 GHz)
RAM 4 4 4
spomin 250 in 320 GB 320 in 500 GB 500 GB
baterija do 10 ur avtonomije od 8 do 9 ur avtonomije od 8 do 9 ur avtonomije
grafika NVIDIA GeForce 320M

Intel HD+NVIDIA GeForce GT 330M  (256 ali 512 MB)

Intel HD+NVIDIA GeForce GT 330M 512 MB)
dodatek razširitev z SD karticami razširitev z SD karticami razširitev z ExpressCard/32
cena od 1,199$ (pri nas predvidoma ista vrednost v €) od 1,799$ (pri nas predvidoma ista vrednost v €) od 2,299 (pri nas predvidoma ista vrednost v €)

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 5 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Pa ka Murinjo lejko penal brše?" - keber

Zadnje objave na forumu