Prva stran Novice Znanost in tehnologija Uspešen neuspeh: Apollo 13 od katastrofe do zmagoslavja
Uspešen neuspeh: Apollo 13 od katastrofe do zmagoslavja PDF natisni E-pošta
Novice - Znanost in tehnologija
Ponedeljek, 10 Maj 2010 07:42

"Houston, imeli smo težave", so znamenite besede, s katerimi je posadka Apolla 13 ekipo na Zemlji obvestila o težavah, ki jih je imela na poti na Luno.

Astronavti James Lovell, poveljnik odprave Apolla 13, John Swigert, pilot komandnega modula in Fred Haise, pilot lunarnega modula, naj bi bili tretja posadka, ki bi pristala na Zemljinem naravnem satelitu, natančneje na gorovju Fra Mauro, znašli pa so se sredi ene najbolj napetih kriz, s katero se je spopadla ameriška vesoljska agencija Nasa.

Apollo logo

Emblem misije Apolla 13. Foto: MMC RTV SLO

 

Apollo 13 kot tretja posadka na Luno
Minilo bo 40 let od varne vrnitve Apolla 13 na Zemljo, potem ko je morala zaradi eksplozije na rezervoarju s kisikom zaradi napake na električni napeljavi opustiti misijo pristanka na Luni. Izstrelitev misije je bila 11. aprila 1970, dva dni pozneje je napaka na električni napeljavi ogrozila življenja treh astronavtov.

Ob eksploziji se posadka sprva ni zavedala resnosti nastalega položaja. "Ko se je zgodila eksplozija in smo sami pri sebi videli, da ne bomo pristali na Luni, smo bili razočarani. Nismo se zavedali, v kakšni nevarnosti smo," se spominja Lovell, kil med svojo 11-letno kariero astronavta Nasa nikoli ni pristal na Luni.

Kmalu spoznali, da na Luno ne bodo stopili
Lovell je kmalu spoznal, da je večina vesoljskega plovila neuporabnega, in je to javil ekipi v vesoljskem središču v Teksasu in izrekel znameniti stavek "Houston, imeli smo težavo" (in ne "Houston, imamo težavo", kot se pogosto navaja), ki ga je pred njim izrekel tudi Swigert.

Težave so si sledile ena za drugo; posadki je začelo primanjkovati kisika in elektrike, imeli so težave z navigacijo, za nekaj časa so izgubili stik z Zemljo, začasno je odpovedal tudi računalnik, v kabini je začela padati temperatura. Posadka se je zatekla v lunarni modul, ki je bil načrtovan za bivanje le dveh ljudi za tri dni, a je uspešno služil kot neke vrste "rešilni čoln" za posadko.

Težave posadke "začarale" Američane
Pet dni sta se posadka in ekipa na Zemlji spopadala s krizo, napetost je pred televizijske zaslone priklenila celoten narod, pozneje pa je bilo po njej posnetih več filmov, med drugim tudi film Apollo 13 s Tomom Hanksom.

Lovell & Hanks

Lovell in Hanks, ki ga je upodobil v filmu Apollo 13. Foto: EPA

 

Na newyorškem centralnem stadionu se je 17. aprila zbrala velikanska množica, ki si je ogledala pristanek treh astronavtov v Tihem oceanu in njihov herojski sprejem na ladji Iwo Jima, ki jih je pobrala iz vode.

"'Uspešen neuspeh' natančno opiše, kaj je bila misija Apolla 13 – neuspeh, ker ni dosegel prvotnega cilja misije, saj nismo dosegli ničesar, a velik uspeh, zaradi zmožnosti ljudi, da so skoraj gotovo katastrofo spremenili v uspešno reševanje," meni danes 82-letni Lovell.

 

vir: rtvslo.si

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 5 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Pičo špila za Horvat." - lenč

Zadnje objave na forumu