Prva stran Novice Ostale novice 10 'kul' dejstev o našem telesu
10 'kul' dejstev o našem telesu PDF natisni E-pošta
Novice - Ostale novice
Sobota, 15 Maj 2010 13:00

Čeprav nimamo kril, oklepa, strupa ali klešč, obstaja na človeškem telesu kar nekaj zadev, ki naše telo postavlja med revolucionarne 'stroje' evolucije in so resnično neverjetne! Vas zanima katere?

1. Živimo lahko brez številnih organov

Če mislite, da bi že brez enega organa v trenutku umrli, se pošteno motite. To res drži za srce, za nekatere notranje organe pa nikakor ne. V resnici lahko živite brez vranice, ene ledvice, polovice pljuč, 75 odstotkov jeter, 80 odstotkov črevesa in večine organov, ki se nahajajo v predelu medenice in dimelj. Brez vseh teh organov človeško telo lahko še vedno deluje, čeprav ne tako dobro in kvalitetno kot z vsemi.

2. Vsak dan nekaj sto milijonov manj

Naše telo z vsako minuto umira. Vsakih 60 sekund izgubimo približno 300 milijonov celic. Čeprav je slišati veliko in imate ob tem občutek, da bo vaše telo čez nekaj ur že umrlo, naj dodamo, da se veliko več celic proizvede kot jih umre. Človeško telo vsak dan proizvede 10 do 50 bilijonov celic.

3. Lasje so absolutni zmagovalci

Lasje so bolj ali manj neuničljivi. Propadajo namreč izjemno počasi, kar pomeni, da se ohranijo dlje časa kot preostali deli človeškega telesa. Tako imajo skoraj vse mumije še vedno ohranjene lase. Klimatske spremembe, vlaga in temperatura ne škodujeta lasem, prav tako pa ne tudi številne kisline in kemikalije. Edina šibkost las je, da so občutljivi na ogenj, saj zgorijo v le nekaj trenutkih.

4. Pazite se želodčne kisline

Želodec je izjemno mogočen del človeškega telesa. Želodčne kisline, ki se nahajajo v njem so namreč tako močne, da lahko raztopijo celo cink. Mislili si boste, da je ta kislina tako močna, da lahko v trenutku razžre celotno telo, toda sluz v želodcu se obnavlja tako hitro, da kislina ne utegne predreti želodčne stene. Če se sluz ne bi obnavljala tako hitro, bi imeli v telesu v roku nekaj minut ogromno luknjo.

5. Pljuča, kosti in nohti

Naša pljuča so polna majhnih žilic, kapilar. V obeh pljučnih krilih skupaj imamo tako 300.000 milijonov kapilar, ki bi, če bi jih zložili eno za drugo v dolžino merile kar 2415 kilometrov.

Kljub temu da si lahko zlomimo kosti, so le te v resnici izjemno močne. Skupek kosti, velik kot škatlica za vžigalice, lahko namreč nosi težo devetih ton, torej skoraj štirikrat več kot enako velik kos betona.

Tako kot kapilare v pljučih in kosti pa so nekaj posebnega tudi naši nohti. Ti neprestano rasejo, zato se vam, če izgubite noht, ni treba obremenjevati s tem. V približno pol leta vam bo namreč zrasel nov – od korenine do konice prsta.

6. Vsako noč zrastemo

Da, točno tako. V povprečju naj bi vsak odrasel človek čez noč zrasel približno osem milimetrov, ker se hrustančne ploščice zaradi gravitacijske sile med stanjem in sedenjem nekoliko stisnejo. Nova višina pa se takoj, ko se zbudite in naredite prve korake ponovno skrči in pade na vašo normalno višino.

7. Naravni filter

Ledvice pomagajo organizmu, da se znebi toksinov, kar pomeni, da bi ljudje brez njih zelo hitro umrli. Ledvice imajo namreč občudovanja vredno sposobnost čiščenja, saj vsaka ledvica vsebuje približno milijon filtrov. To pomeni, da ima telo dva milijona filtrov, ki prečistijo 1,3 litra krvi na minuto in izločijo 1,4 litrov urina s toksini na dan. Brez tega življenjsko pomembnega organa bi se našo telo hitro napolnilo s toksini, zato bi se zelo hitro začeli slabo počutiti in počasi umirati. Zato morajo ljudje, ki jim ne delujejo ledvice, nujno hoditi na dializo.

8. Naše telo je vroče, vroče, vroče!

Človeško telo je eden največjih proizvajalcev energije. Če človeško telo pogledate s pomočjo infrardeče tehnologije, lahko vidite močno izžarevanje toplote. Ta toplota se proizvaja v našem telesu, njena naloga pa je, da nas ohranja žive. V resnici naše telo proizvede v povprečju toliko toplote, da bi v 30 minutah z njo lahko zavreli skoraj dva litra vode.

9. Ljudje smo vizualna bitja

Vizualna bitja smo zato, ker večino informacij, kar 90 odstotkov, pridobimo preko oči in ne preko drugih čutil. S pomočjo tipa, okusa, vonja in sluha pridobimo preostalih deset odstotkov informacij.

10. Prekoračitev hitrosti

Ljudje se sicer ne premikamo tako hitro kot nekatere živali, res pa je, da z nečim lahko prekoračimo hitrost 160 kilometrov na uro. To hitrost doseže namreč zrak, ki ga med kihanjem spustimo skozi nos in usta. To pa niti ni tako malo, če pomislimo, da ta zrak prihaja iz našega 'obraza'.

 

vir: vizita.si

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 6 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Tou sta mi pravla i ata i oca." - lenč

Zadnje objave na forumu