Prva stran Novice Zabava NAFTALIN: Brendi - uspelo mu je z manjvredno glasbo
NAFTALIN: Brendi - uspelo mu je z manjvredno glasbo PDF natisni E-pošta
Novice - Zabava
Četrtek, 20 Maj 2010 06:03

Kdo se ne spomni uspešnic Povej mi Marina, Rdeča roža, Pod oknom sem stal, Rad bi ti rekel nekaj lepega? S temi uspešnicami se je pravzaprav začela Brendijeva glasbena pot.

Brendi

Brendi je ustvaril nešteto hitov (Foto: osebni arhiv)

 

Brendi je začel prve pesmi pisati že pri 12 letih. V osnovni šoli je napisal pesem o partizanih, pa je ni smel recitirati na proslavi, ker mu tovarišica ni verjela, da jo je res napisal sam. Že naslednja je bila napisana njegovi prvi šolski ljubezni Lidiji in tako se je počasi začelo. Prvi studijski posnetek njegove avtorske pesmi Rumena oblekica je nastal v domačem studiu Dareta Novaka v Kranju. Brendi je postal pevec, Dare pa eden najbolj priznanih tonskih tehnikov.

Toda Brendi je ustvarjal tudi za številne ansamble. Prvi – kot predhodnica ansambla Don Juan – je bil Beli med. Z njim se je začelo resno razmišljanje o nečem velikem, še neodkritem. Nato je sledilo sodelovanje z ansamblom Amadeus, ki ga je sestavil po razpadu skupine Gu-Gu Tone Dimnik - Čoč, takrat eden najboljših bobnarjev v Sloveniji. Ansambel je bil v takratnem času izredno kvaliteten, saj je izvajal izključno svetovne uspešnice. Brendi je ob tem priznal, da mu je bil Čoč poleg Mira Čekeliša (Rendez Vous) velik učitelj na področju glasbe, sicer pa je bil pred Don Juanom še osem mesecev član skupine Rendez Vous. Z njimi sta nastala posnetka v hrvaščini U stolici za ljuljanje in Ja odlazim.

Don Juan

Legendarna skupina Don Juan (Foto: osebni arhiv)

 

Na snemanju plošče za skupino Rendez Vous se je izkazalo, da Brendi ni ravno prava odločitev za glavnega pevca skupine in tako je v ansambel vskočil Miran Rudan. Brendi je takoj zatem posnel svojo solo pesem Mandarina in sestavil ansambel Don Juan. Z novim ansamblom sta prišla tudi največji uspešnici Mandarina in Debela dekl'ca.

Skupino Don Juan so sestavljali sami prekaljeni glasbeni mački, in sicer Branko J. Vunjak - Brendi kot avtor vseh skladb, Vojko Sfiligoj je zaigral na klaviature, Damir Jurak je skrbel za bobne, bas kitaro pa so zaupali Viliju Bertoku. Brendi je s skupino uresničil svoje sanje, saj je bil Don Juan v času svojega delovanja najbolj zaželen ansambel, enako pa velja tudi vse njihove izdane kasete in plošče, ki so dosegle najvišje številke pri prodaji v Sloveniji.

Don Juan

Don Juan: Damir Jurak, Vojko Sfiligoj, Vili Bertok in Brendi (Foto: osebni arhiv)

 

Brendi je za skupino Don Juan napisal številne hite:

Mandarina, Ona sanja Pariz, Rdečo rožo utrgal bom zate, Pod oknom sem stal, Povej mi Marina, Gasilci smo, Rad bi ti rekel nekaj lepega, Od Murske do Kopra, Bilo je le enkrat, Najlepše so kelnarce, Dekleta pa taka ...

S člani Don Juan posnamejo tudi nekaj videospotov: Gasilci smo, Po dekle, Oglas, Dragi moji.

 

Brendi je v času ansambla Don Juan ustanovil tudi svojo založbo Mandarina, začel pa je pisati za številne druge izvajalce, kot so:
Majda Arh: Pošlji mu veter pozdrav, Poletno dekle
Irena Vrčkovnik: Uspavanka
Miha Balažič: Jutri sin vaš bo postal vojak, Julija
Moni – Monika Pučko (mlada otroška zvezda): Pa naj bo
Sendi: Ti ne veš
Korado Buzeti: Gospa moj poklon – duet z Meri Avsenak, Žena me je zapustila, Ljubimec sem, Na vašem licu je lep izraz, Sem pravi primorec, Solza se bo posušila, Vem, da me varaš, Mustafa, Sram me je ko solze tečejo, Recite ji angeli
Viktorija: Zadnji poljub
Boris Kopitar: Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi, Ko šmarnice spet zadrhtijo, Nocoj te ujel bom v svoje sanje, Vsak pač po svoje
Ptujskih 5: Nasvidenje, Ne ubijajte me, Solze imaš v očeh moja mama, Rane naj skelijo, Sanjam, Ženi se dragi moj, Mama njega sem ljubila, Nocoj spet misli tavajo, Tudi angeli se jočejo, Rada bi spet ljubila te, Poročni valček, Ne ubijajte me
Helena Blagne: Samo ti, Naj nihče me ne zbudi, Bodi srečen Bambino

Hajdi

Brendi je za mlado otroško zvezdo Hajdi Korošec (levo) ustvaril številne hite: Naš kuža, Nore počitnice, Petelinček, Moj vojak, Nisem važna, Oblečem si oblekico (Foto: osebni arhiv)

 

To pa še ni vse, saj je Brendi ustvaril kar nekaj hitov za Vilija Resnika (Odiseja), Pop Design (Nekoč bom zbral pogum), Mišo Molk (Kdo upa si v moje dvorce), Anito Zore (Vse bi zate dala), Claudio (Vse najboljše za tvoj rojstni dan, En, dva, tri, Uspavanka), Andrejo Pinotič (V meni ni več moči, Preko Mure, Kaj mi te je spremenilo, Iskra sreče, Tu sem rodila se), Roka in Polono Petovar (Praviva si same bedarije, Čira čara, Veseli Muzikant), Ansambel Krila (Tvoja bom), Marinero (Pa sem postal falot), Matejo Jan (Veš oče, Stoj malo, Ti boš moj), Andrejo Makoter (Moj vojak), Ansambel Petovio (Ne zaljubi se v obraz, Ljubim te, Za ljubezen sta potrebna dva, Kako bi,  Rada ti povedala, Naj ustavi se korak), Sandro Šušteršič Simonič (Ura je polnoči, Je ljubezen to morda, Naj vedo, Od takrat, Glava zmešana, Šolska ljubezen) in Ansambel Tulipan (Fina dama).

Korado in Brendi

Korado in Brendi sta izdala 12 uspešnih albumov, ki so dosegli zlate in platinaste naklade. V duetu pa sta posnela tudi dva videospota. (Foto: osebni arhiv)

 

To pa še ni vse, sa je Brendi izdal vrsto samostojnih plošč: Poznajo me, da sem baraba (1993), Brendi – največje uspešnice (1999), Kaži na kraju nešto ljepoga (1999), Ustavi se (2000), Kje si našla tega kretena (2004), Kaj me briga (2004), Kaj me briga (2005), Brendi – 23 najbolj veselih (2007), Brendi – najlepše balade (2007). Izdal pa je tudi kompilacijsko ploščo in kaseto svojih najlepših pesmi za otroke Brendijeve najlepše pesmi za otroke (2002).

Svojih prvih 25 let je Brendi praznoval s prijatelji, za katere je ustvaril glasbene hite. Na jubilejnem koncertu Brendi – mojih 25 let so se tako znova zbrali člani legendarne skupine Don Juan, niso pa manjkali niti Hajdi, Natalija Kolšek, Viktorija, Majda Arh, Boris Kopitar ter seveda Brendijev najljubši pevec Korado ...

 

Don Juan - Gasilci smo

 

Don Juan - Po dekle

 

Don Juan - Oglas

 

Don Juan - Dragi moji

 

Don Juan - Mandarina

 

Don Juan - Ona sanja Pariz

 

Don Juan - Rdečo rožo utrgal bom zate

 

Don Juan - Pod oknom sem stal

 

Don Juan - Povej mi Marina

 

Don Juan - Rad bi ti rekel nekaj lepega

 

Don Juan - Od Murske do Kopra

 

Don Juan - Najlepše so kelnarce

 

Don Juan - Dekleta pa taka

 

Korado in Brendi - Kam so šli vsi cigani

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 5 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Pou bograča lüjdi nede gelo." - boshko

Zadnje objave na forumu