Prva stran Novice Ostale novice Sprememba imena? Ne morete se preimenovati v kar koli.
Sprememba imena? Ne morete se preimenovati v kar koli. PDF natisni E-pošta
Novice - Ostale novice
Sobota, 05 Junij 2010 11:52

Ste kdaj razmišljali, da bi se preimenovali? Ime vsekakor ne more biti kakršno koli, saj mora varovati osebnost in zagotavljati identiteto, pojasnjujejo na MNZ-ju.

Ministrstvo za notranje zadeve, pod katerga spada tudi sektor za matične zadeve, ki ureja spremembe imen, smo na MMC-ju povprašali, ali je mogoče, da bi si posameznik nadel ime kakšne kontrovezrne politične in zgodovinske osebnosti ali morda celo kakšnega fikcijskega junaka.

Razložili so nam, da Zakon o osebnem imenu ne našteva imen, ki niso dovoljena, vendar pa določa, da mora osebno ime državljanu zagotavljati identiteto, varstvo osebnosti in dostojanstva. Pravica do svobodne izbire osebnega imena se lahko omeji, če je to nujno za zavarovanje javne varnosti, morale ali pravic in svoboščin. Ker imena niso točno določena, se morda pušča odprto pot različnim interpretacijam, katera imena zavarujejo moralo in katera ne, a nekako je razumeti, da se posameznik ne bi mogel preimenovati v npr. Adolfa Hitlerja. Enako velja tudi za poimenovanje otroka ob rojstvu.

V obrazec se vpiše le staro in novo željeno ime
So pa spremembe imena v Sloveniji, lahko bi rekli, kar pogoste. Leta 2007 je bilo sprememb 863, leto pozneje pa 855. Zakaj se ljudje odločijo za spremembo, pa je težko ugotoviti, saj jim tega ni treba pojasnjevati - v obrazec, ki se ga odda na upravni enoti, tega ni treba zapisati, vpiše se le staro ime in željeno novo. Upravna enota potem odloči, ali bo spremembo odobrila ali ne.

Nikakor pa za spremembo imena ne morejo zaprostiti tisti, ki so bili obsojeni za kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, dokler kazen ni izvršena ali dokler trajajo pravne posledice obsodbe. Ime si torej lahko spremeni vsak polnoleten državljan, ki ni kaznovan ali ni v kazenskem postopku. Pri mladoletnih osebah morajo prošnjo vložiti starši, center za socialno delo pa mora podati soglasje.

Omejitve tudi pri preimenovanju posvojenega otroka
Določene omejitve veljajo tudi, ko želijo starši spremeniti ime posvojenega otroka. Priimek otroka se lahko spremeni ne glede na otrokovo starost, medtem ko se ime lahko spremeni le do otrokovega četrtega leta starosti in nato od devetega leta dalje, ampak le ob privolitvi otroka.

ŠE VEDNO NAJVEČ MARIJ IN FRANCEV
Sicer pa v so Sloveniji še vedno najpogostejša t. i. tradicionalna imena. Med ženskami je največ Marij (71.093), med moški pa Francev (30. 546). Sledita imeni Ana in Janez. Med imeni otrok, ki so se rodili leta 2008, se najpogosteje pojavljata imeni Luka (370) in Lana (327).
Vir: Surs

 

vir: rtvslo.si

 

Trač

Zadnje sporočilo: 9 let, 4 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Navejkši stadion v Južnoj Afriki je v Jonesburgi." - keber

Zadnje objave na forumu