Prva stran Novice Znanost in tehnologija Nori znanstveniki in njihovi poskusi
Nori znanstveniki in njihovi poskusi PDF natisni E-pošta
Novice - Znanost in tehnologija
Torek, 08 Junij 2010 10:56

Meja med genialnostjo in norostjo je zelo tanka, a nekateri znanstveniki te meje niso samo prestopili, njihovi poskusi so namreč prekosili celo filmske izmišljotine.

Nekateri so bili enostavno smešni, čeprav navadno tudi morbidni, drugi pa so prav grozljivi. Še posebej, ko so nekateri znanstveniki, ki jih skoraj ne moremo poimenovati drugače kot pošasti, delali grozljive poskuse na ljudeh. Eden teh je bil 'Angel smrti' kot so imenovali Josefa Mengeleja, ki je izvajal grozljive poskuse nad ujetniki v nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz. In najbolj žalostno dejstvo je, da Mengele ni nikoli plačal za svoje zločine. Proti koncu vojne je pobegnil v Južno Ameriko, kjer je živel kot begunec pred lovci na naciste. Njegov grob so našli leta 1985, vendar njegova družina ni želela sprejeti njegovih ostankov.

Sidney Gottlieb – razpečevalec drog za CIO
Sidney je bil kemik, ki se je ukvarjal s trdimi drogami. Med hladno vojno je za CIO raziskoval možnosti uporabe trdih drog v vojne namene. Kasneje so ga zadolžili, da bi odkril drogo, ki bi prisilila človeka, da bi priznal karkoli bi ga obdolžili. Projekt se je imenoval MKULTRA. V glavnem so Sidney in sodelavci dajali različne vrste drog brezdomcem in prostovoljcem, ki niso vedeli kaj jemljejo in opazovali posledice. Opis nekega prostovoljca so opisali nekako takole: »Osebek je videl nenavadne barve in druge halucinacije. Verjel je, da je bil zastrupljen. Tudi zjutraj je imel močne halucinacije. Naslednja dva tedna je blodil v bolečinah, norosti, halucinacijah in grozi.« Menda je predlagal predsedniku Eisenhowerju, da bi Castru (kubanskemu predsedniku) zastrupili čevlje s talijem, njegov televizijski studijo pa poškropili s tekočim LSD-jem.

Sidney Gottlieb – razpečevalec drog za CIO (Foto: wikimedia.com)

Sidney Gottlieb – razpečevalec drog za CIO (Foto: wikimedia.com)

 

Giovanni Aldini – resnični Frankenštein
Giovani je bil nečak znanega znanstvenika Luigija Galvanija, ki je predvsem znan zaradi raziskav na področju elektrike. In tako kot stric, se je tudi Giovani posvetil elektriki. Verjel je, da je elektrika gonilna sila življenja in je zato nanjo priklapljal mrtve živali ter trupla ljudi in jih poskušal oživeti. Zaradi elektrike so se mišice napenjale in trupla so se tresla zaradi krčev. Giovani je s svojimi raziskavami postal neke vrste potujoči cirkus in gledalci iz so prihajali na njegove 'predstave' in z grozo opazovali 'oživljene' dele trupel. Elektriko je uporabljal tudi pri 'zdravljenju' mentalno zaostalih ljudi. Njegov najbolj znani poskus je bil s truplom usmrčenega kriminalca Georga Fosterja. Truplu je namreč vstavil električno žico v anus. Menda se je truplu začela tresti čeljust, zvili so se sklepi in odprlo se je levo oko. Izgledalo je, kot da bi truplo za kratek čas v resnici oživelo.

Albert Hoffman - izumitelj LSD-ja
Albert je bil švicarski kemik, ki je leta 1938 izumil mamilo, ki ga poznamo pod imenom LSD. Delal je za veliko farmacevtsko podjetje, ko se je po nesreči nekaj dietilamid lizergične kisline preko kože absorbiralo v njegovo telo. Učinek mu je moral biti všeč, saj je zmešal novo dozo in jo pojedel. Bil je zagovornik uporabe LSD-ja v medicinske namene in nasprotnik njegove zlorabe.

Albert Hoffman - izumitelj LSD-ja na sredini (Foto: wikimedia.com)

Albert Hoffman - izumitelj LSD-ja na sredini (Foto: wikimedia.com)

 

Shiro Ishii - japonski mesar
Shiro je bil neke vrste japonska verzija Josepha Mengeleja. Bil je mikrobiolog zadolžen za razvoj biološkega orožja med drugo svetovno vojno in imel je tako rekoč neomejena pooblastila. Namenoma je z različnimi boleznimi okužil na tisoče ujetnikov, da bi preučeval učinke. Stvari, ki jih je nad ujetniki, tudi nad ženskami in otroci, počel ta klavec, so tako grozljive, da jih raje ne bomo omenjali. Shiro ni nikoli plačal za svoje zločine. Po vojni so ga ameriške oblasti oprostile in umrl je v 67 letu starosti.

Andrew Ure – električni lutkar
Andrew je bil, podobno kot Aldini prepričan, da lahko z elektriko oživi ljudi. Njegov oče je bil prodajalec sira, on pa se je odločil, da bo študiral medicino. Bil je tudi priznan strokovnjak na področju industrijske kemije, astronomije in geologije. Vendar ni postal znan zaradi svoje strokovnosti. Imel je namreč navado, da je skozi trupla usmrčenih zapornikov spuščal električni tok. »Ko je elektrika stekla skozi njih, so se napele vse mišice. Njihovi obrazi so se skrivili v grozljive nasmehe, grozo, obup.« Nekateri gledalci, ki so spremljali te grozljive predstave so omedleli.

Andrew Ure – električni lutkar (Foto: wikimedia.com)

Andrew Ure – električni lutkar (Foto: wikimedia.com)

 

Sergej Bryukhonenko
Govorice, da lahko glava ostane še nekaj časa živa po tem, ko jo odrežejo od telesa, so resnične. In to vemo zaradi Sergeja Bryukhonenka. Sergej je namreč izumil napravo, ki povezuje srce in pljuča ter omogoča pacientom, da preživijo med operacijo srca. Sergej pa je znan po tem, da je obdržal glavo psa za nekaj časa pri življenju po tem, ko je bila odrezana. Vse skupaj pa je naredil pred televizijskimi kamerami. Glava je celo pojedla košček sira.

Jose Delgado – izumitelj naprave za kontroliranje misli

Jose je poskušal izdelati napravo s katero bi lahko nadziral, ali bolje, vsajal svoje misli na živali in ljudi. In najbolj nenavadno pri vsem skupaj je to, da mu je morda celo uspelo. Jose je osebku vstavil v možgane radijski sprejemnik nato pa je z napravo, ki jo je poimenoval 'stimuceiver' oddajal navodila v njegove možgane. Ob neki priliki je dejal: »Človek nima pravice, da bi imel um samo zase. Zato moramo elektronsko nadzorovati možgane. Nekega dne bodo generali in vojaki pod nadzorom elektronskega stimuliranja možganov.« Joseja so posneli, ko je sredi naleta s svojimi mislimi ustavil besnega bika.

Ilja Ivanovič Ivanov
Iljo je pooblastil sam Stalin, da bi zanj vzgojil super vojake. A ne kakršnekoli super vojake, Ilja bi naj križal šimpanze z ljudmi. V preteklosti je namreč uspešno križal nekatere vrste živali. Ustvaril je zesla, križanca med zebro in oslom, križanca med kravo in antilopo, podgano in mišjo in še nekaj nenavadnih mešanic. Sprva je poskušal s človeškim semenom oploditi opico, nato je postopek obrnil. Seveda mu ni uspelo in sam je neuspeh pripisal pomanjkanju spolno dozorelih šimpanzov v Evropi.

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 5 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Jaz sem mlad, srednjih let, star sem fant." - galaktikos

Zadnje objave na forumu