Prva stran Novice Šport Čudaški športi
Čudaški športi PDF natisni E-pošta
Novice - Šport
Petek, 18 Junij 2010 07:06

Vam nogomet ali šah nista zadosti? Lahko se začnete ukvarjati s športom, ki je v vašem okolju popolnoma neznan. Kot je Afričanom smučanje.

Z globalnimi mediji in internetom v vsaki vasi so na dan prišli tudi športi, ki jih prakticirajo na oddaljenem koncu sveta in se zdijo marsikomu blago rečeno nenavadni. Za nekatere lahko mirno rečemo, da niso nič kaj športu podobni, vendar so tekmovalni, zato jih vsekakor lahko uvrstimo na seznam desetih najbolj nenavadnih športov.

V današnjem svetu se razvija individualnost in posameznikov življenjski stil, zato veliko ljudi želi biti drugačnih od drugih posameznikov. V isti koš lahko vržemo tudi znaten razvoj drugačnih športov, ki tako nimajo veliko skupnega s športnim udejstvovanjem ali telesno kulturo, ampak v veliko primerih z zabavo in razbijanjem tabujev.

Ker je obstoj modernega športa odvisen od finančnih sredstev, nekateri od čudaških športov ostajajo v zakulisju in ne uspejo priti na naslovnice, saj je njihova nenavadnost pogosto vzrok za odvračanje velikih investitorjev in oglaševalcev. Marsikatera tekmovanja in celo ureditev infastrukture plačajo tekmovalci sami, športna oprema je velikokrat narejena v domači delavnici, pokal kupijo tekmovalci sami s skupnimi prispevki. Vendar to ne omejuje zanosa in pravega tekmovalnega naboja, ki krasi nekaj teh športov, naštetih v lestvici desetih tistih najbolj čudaških.

 

Tekmovanje v prenašanju žene je zelo popularno na vzhodnem delu Finske. Vsako leto se v majhni vasi Sonkajärvi odvija svetovni pokal v nošenju žena. Pravila dovoljujejo, da moški nosi svojo ali ženo koga drugega. Kdor jo preko ovir čim hitreje prenese na cilj, je zmagovalec. Pravila tudi ne govorijo nič o omejitvah teže žensk, zanimivo pa je, da so na zadnjem prvenstvu vse nagrade pobrali Estonci in njihove očitno lahke žene. (Foto: sundayriver.com)

 

Tek za sirom

Tek za sirom naj bi bil že tradicionalni angleški šport, ki ga organizirajo v Gloucestru konec maja vsako leto. Tekmovalci po hribu navzdol lovijo kotaleči se hleb sira, ki tehta malo manj kot štiri kilograme. Šport je precej nevaren, saj so gledalci vsako leto priča zvinom in zlomom okončin. Kdor ujame sir, dobi svojih 15 minut slave in seveda trofejo, ki jo je uspel ujeti. (Foto: boston.com)

 

Miselna žoga

Miselna žoga je šport, ki je vsekakor najmanj človeški med omenjenimi športi. Dva igralca premikata kroglico po mizi s pomočjo možganskih elektromagnetnih valov. Oba igralca imata na glavi pritrjene senzorje možganske aktivnosti. Kdor je bolj možgansko aktiven, se kovinska kroglica, ki jo usmerjajo magneti, začne gibati proti njemu. Če se mu zaradi prevelike možganske aktivnosti kroglica preveč približa in vstopi v krogec pred njim, je izgubil. Zmagovalec je tisti, ki se je sposoben najbolj pomiriti in ustvarjati najmanj možganske aktivnosti. (Foto: flickr.com)

 

Šahovski boks

Šahovski boks je verjetno ena najbolj bizarnih športnih disciplin v zgodovini.Ta nenavadni šport kombinira fizično moč in intelektualno strateško razmišljanje (ki je v samem boksu tudi nuja). Tekmovalec lahko postane zmagovalec, če mu uspe matirati ali nokavtirati nasprotnika. V primeru šahovskega remija štejejo točke od udarcev. Šport je izumil nizozemski boksar, ki je tudi eden najuspešneješih v svojem športu. (Foto: media.photobucket.com)

 

Podvodni ragbi

Podvodni ragbi je vsaj toliko čudaški, kakor je podvodni hokej. Igrajo ga v štiri metre globokem bazenu in je hibrid med podvodnim hokejem in košarko. Dve ekipi poskušata druga drugi čimvečkrat napolniti koš (koša stojita na dnu bazena) z obteženo žogo. Šport so 'izumili' Nemci že pred 46 leti, takrat se je odvilo tudi prvo tekmovanje. (Foto: xcitefun)

 

Sepak Takraw

Sepak Takraw je indokitajski šport, ki malce spominja na borilne veščine, ki so se razvile v tistem delu sveta. Igra je nekakšna skovanka med nogometom in odbojko. Pravila so zelo podobna odbojki, vendar je stik z žogo dovoljen le z nogami, koleni, prsmi in glavo. Šport je zelo zanimiv in zelo atletski, če ne že akrobatski. Žoga je manjša kot nogometna in izdelana iz ratana. (Foto: masastevens.com)

 

Traktorska vleka

Traktorska vleka je zelo popularna v ruralnih predelih ZDA. Na teh tekmovanjih mora traktor ali poltovornjak v čim krajšem času povleči težko naložen voz preko 1000-metrskega pasu zemlje. Voz je brez koles in je postavljen na sani. V ZDA je to očitno kar priljubljen šport, saj je v vozila vloženo veliko denarja. Za dramatičnost poskrbijo poskoki težkih dirkalnih traktorjev in ogenj iz izpušnih cevi. (Foto: oldstox.com)

 

Enokolesni hokej

Enokolesni hokej je izvedenka navadnega inline hokeja, le da morajo igralci upravljati pak z monociklov in s standardnimi hokejskimi palicami. Žal je popularnost tega cirkusantskega športa v novem tisočletju močno padla. (Foto: tcuc.org)

 

Buzkaši

Buzkaši je malce brutalen tradicionalni šport, ki izhaja iz centralne Azije. Je nekakšna različica pola, pri kateri poskušata ekipi drugi 'dati gol' z brezglavo kozo. Igralci jezdijo konje in kozo poskušajo iztrgati iz rok nasprotniku in z njo odjezditi v nasprotni gol. Šport je zelo popularen v Afganistanu, med vladavino talibanov pa je bil prepovedan. (Foto: jackgruber.com)

 

Blatno snorklanje

Tekmovanje v blatnem snorklanju se vsako leta odvija v Walesu (Velika Britanija). Tekmovalci morajo v čim krajšem času preplavati 55 metrski blatni kanal. Dovoljene so plavuti, neoprenske obleke, brez potapljaških mask in snorkljev pa preprosto ne gre. Navadni plavalni gibi z rokami niso dovoljeni, tekmovalci se skozi blato prebijajo prevsem z nožnimi udarci. (Foto: oddee.com)

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 5 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Pi..o materrrno, kak ga je rrrazfu...o!!" - komerrrciala

Zadnje objave na forumu