Prva stran Novice Zanimivosti Najmlajši rekorderji na svetu
Najmlajši rekorderji na svetu PDF natisni E-pošta
Novice - Zanimivosti
Torek, 22 Junij 2010 12:05

„Želela sem si izziva in doseči nekaj, na kar bi bila ponosna. Želela sem navdihniti ljudi. Sovražila sem, ko so me ljudje že v naprej obsojali zaradi tega, ker sem dekle in sovražim, da ljudje v naprej predvidevajo, kaj dekle lahko doseže.“

Besede Jessice Watson, ki je trenutno najmlajša oseba, ki je sama, brez kakršne koli pomoči, z deset metrsko jadrnico obplula svet. Ko je odšla na pot iz Sydneya (oktobra 2009), je bila stara komaj šestnajst let. Plula je 210 dni in na poti doživela nevihte, ki so povzročile preko deset metrov visoke valove. Občasno je plula tudi s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro.
Praktično vsi mediji so poročali o tem neverjetnem dosežku šestnajstletnice, a Jessica ni edina mladoletnica, ki ji je uspel neverjeten podvig.

Jessica Watson

Jessica Watson, šestnajstletnica, ki je obplula svet. (Foto: Reuters)

 

Trinajstletni alpinist
Eden od rekorderjev je tudi Jordan Romero iz Kalifornije, ki je 22. maja 2010 osvojil vrh Mount Everesta. Star je bil komaj 13 let. Jordan je splezal na najvišji vrh v družbi svojega očeta, sam pa je dejal, da se je za podvig odločil, ko je na šolskih hodnikih videl sedem najvišjih gora sedmih celin. Pred Jordanom je imel rekord Temba Tsheri iz Nepala, ki je vrh osvojil leta 2001. Star je bil 16 let.

Jordan Romero

Jordan Romero, 13 letni alpinist (Foto: Reuters)

 

Najmlajša fotografinja
Najmlajša profesionalna fotografinja je Jasmine Christine Diep iz Hongkonga, ki je imela svojo prvo razstavo leta 2008, ko je bila stara komaj štiri leta. Nekaj svojih del je v tistem času tudi prodala. Ko so jo novinarji vprašali, koliko je stara, jim je odgovorila: „Štiri in pol. Nisem majhna. Nisem otrok. Ko bom stara pet let, mi bo očka kupil videokamero.“

Jasmine Christine Diep, najmlajša fotografinja na svetu (Foto: Reuters)

Jasmine Christine Diep, najmlajša fotografinja na svetu (Foto: Reuters)

 

Skejtborder Ryan Sheckler
Sedaj že svetovno znani skateboarder Ryan Schekler je bil najmlajši dobitnik zlate medalje na X–games, tekmovanju ekstremnih športnikov. Leta 2003, ko mu je to uspelo, je bil star komaj trinajst let in do danes je dosegel praktično vse, kar se v skejtebordingu da doseči. Že od šestega leta naprej menda trenira vsaj 22 ur na teden.

Ryan Sheckler

Ryan Sheckler, najmlajši dobitnik zlate medalje na X-Games (Foto: Reuters)

 

Najmlajša oseba, ki je preplavala Rokavski preliv
Ameriška plavalka je bila najmlajša oseba, ki je preplavala Rokavski preliv, in ko ga je leta 1972 preplavala prvič, je to storila v devetih urah in sedeminpetdesetih minutah, kar je bil takrat rekord tako za moške kot ženske. Leto kasneje je podvig ponovila in uspela kanal preplavati v devetih urah in šestintridesetih minutah. Ko ga je preplavala prvič, je bila stara komaj petnajst let.

Lynne Cox

Lynne Cox, najmlajša oseba, ki je preplavala angleški kanal. (Foto: Reuters)

 

Devetletni makedonski genij
Marco Calasan iz Skopja je najmlajši Microsoftov sistemski inženir na svetu. Ima štiri Microsoftove certifikate, poleg tega je napisal 312 strani debelo knjigo o operacijskem sistemu Windows 7. Ko so računalniškega genija vprašali, zakaj ves svoj čas posveča študiju, je odgovoril: „Z znanjem je vse mogoče,“ in nadaljeval z razlago IPTV sistema, ki ga je sestavil sam.

Marco Calasan

Marco Calasan, devetletni računalniški genij iz Skopja (Foto: Reuters)

 

Bill Gatesova naslednica?
Arfa Karim Randhawa
je leta 2004 postala najmlajša uslužbenka podjetja Microsoft. Stara je bila samo deset let, ko je dobila prvi Microsoftov certifikat in zaprosila za službo. Bill Gates ji je osebno zagotovil prakso, čeprav jo je spodbujal, da naj še nekaj časa ostane v šoli.

Arfa Karim Randhawa, najmlajša 'uslužbenka' podjetja Microsoft (Foto: Reuters)

Arfa Karim Randhawa, najmlajša 'uslužbenka' podjetja Microsoft (Foto: Reuters)

 

Najmlajša študentka na univerzi v Oxfordu
Ruth Elke Lawrence je leta 1981 postala najmlajša študentka prestižne univerze v Oxfordu. Brez težav je naredila sprejemni izpit iz matematike in diplomirala leto prej, kot je to običajno. Ob vpisu na univerzo je bila stara komaj enajst let. Sedaj uči na judovski univerzi v Jeruzalemu.

Ruth Elke Lawrence

Ruth Elke Lawrence, najmlajša študentka univerze v Oxfordu (Foto: Reuters)

 

Najmlajši zdravnik
Balamurali Ambati je s 17 leti diplomiral na medicinski fakulteti Mount Sinai in tako leta 1995 postal najmlajši zdravnik na svetu. Trenutno uči in preučuje oftalmologijo, nauk o očesnih boleznih.

Balamurali Ambati

Balamurali Ambati, najmlajši zdravnik (Foto: Reuters)

 

Najmlajša profesionalna igralka golfa
Američanka Michelle Wie je, ko je bila stara komaj 14 let, postala najmlajša zmagovalka ameriškega prvenstva v golfu. O njej je pisala tudi revija Time, ki jo je označila za eno od stotih oseb, ki so zaznamovale sodobni svet.

Michelle Wie

Michelle Wie, najmlajša zmagovalka ameriškega prvenstva v golfu (Foto: Reuters)

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 5 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Fčera san glejdo odtenke tekem." - Buro

Zadnje objave na forumu