Prva stran Novice Znanost in tehnologija Bomo mobilnike upravljali samo z očmi?
Bomo mobilnike upravljali samo z očmi? PDF natisni E-pošta
Novice - Znanost in tehnologija
Sreda, 23 Junij 2010 07:38

Pozabite na dotik ali glasovne ukaze, znanstveniki razvijajo programsko opremo, ki bo omogočala, da boste telefon upravljali zgolj s pogledom.

Sledenje očem bo kmalu prišlo na telefone (Foto: iStockphoto)

Sledenje očem bo kmalu prišlo na telefone (Foto: iStockphoto)

 

Ni daleč, ko bo upravljanje mobilnikov z očmi postalo realnost, napovedujejo raziskovalci univerze Dartmouth. Očesna aktivacija bo omogočala povsem brezročno upravljanje s telefonom in potencialno tudi z drugimi napravami. Ob pogledu na zaslon se bo meni, ki ga uporabnik gleda, osvetlil in se s preprostim mežikanjem aktiviral.
Ukazi s sledenjem očem ni nekaj novega, do sedaj se je ta tehnologija uporabljala za pomoč ljudem s telesnimi okvarami, v oglaševalski industriji in v vojski. Vendar je tehnologijo zelo težko prilagoditi na manjše naprave, kot je mobilni telefon.
Skupina raziskovalcev pod vodstvom Andrewa Campbella je zato izdelala nov algoritem, ki prepoznava gibanje oči pod različnimi pogoji. Sprva bo moral uporabnik usmeriti sistem s tem, da bo fotografiral svoje oči v prostoru in zunaj na soncu. Sistem se namreč uči prepoznavati premike oči ob različnih svetlobnih pogojih.
Okvir kamere je razdeljen na devet kvadratkov, poseben program nato spremlja premik oči in išče pogled v enem od devetih okvirčkih.
Zaenkrat je sistem dokaj osnoven, a raziskovalci upajo, da ga bodo v kratkem nadgradili. Trenutno je glavna težava, da prepoznavnost, kam uporabnik gleda, pade na 60 odstotkov, če se uporabnik premika.

Raziskovalci pod Campbellovim vodstvom so v preteklosti že delali na telefonu, ki so ga poimenovali Neurophone, telefon, ki ima povezavo z uporabnikovimi možgani. Sistem uporablja brezžično EEG napravo. Ko možgani prepoznajo sliko osebe, ki jo želimo poklicati, možganske aktivnosti sprožijo sistem, ki to osebo pokliče.

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 5 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Pa ka Murinjo lejko penal brše?" - keber

Zadnje objave na forumu