Prva stran Novice Zanimivosti Največji ropi v zgodovini
Največji ropi v zgodovini PDF natisni E-pošta
Novice - Zanimivosti
Torek, 29 Junij 2010 07:45

V zgodovini se je zgodilo nekaj bančnih ropov in kraj, ki so zaznamovali zgodovino kriminala in spodbudili bankirje ter prevoznike denarja, da bolje varujejo premoženje.

Ne glede na to, ali so roparji kradli zaradi pohlepa ali preprosto zaradi motiva, kako premostiti varnostne ovire, ima večina teh ropov en skupni imenovalec. Poleg naropane velike količine denarja je vlomilcem uspelo premagati največje in najbolj zapletene varnostne sisteme. Nekateri ropi so zelo prefinjeni in se opirajo na bistro in skrbno načrtovan projekt, ki omogoča prevzem dragocenosti ali denarja brez uporabe orožja ali celo brez poškodovanja kakršnih koli sistemov.

Danes je vedno več ropov opravljenih brez fizične prisotnosti roparjev. Prenos poslovanja na svetovni splet omogoča tudi računalniško pismenim roparjem, da s pomočjo raznih virusov in računalniških trojanov pridejo do pomembnih podatkov in gesel, s katerimi ob primerni programski opremi prenesejo velike količine denarja na različne račune v državah, kjer lahko zelo hitro dvignejo ukradeni denar.

Med rope ne štejemo velikih prevar, kot je npr. Ponzijeva shema, saj so ropi večinoma izvedeni hitreje, včasih tudi v nekaj urah, prevare pa se izvajajo skozi daljše obdobje. V prevari Bernarda Madoffa je bilo ljudjem odtujeno za približno 50-krat več denarja kot pri največjih ropih ali krajah, vendar je ameriški špekulant prevaro izvajal kar 20 letih. Umetnost ropa je ravno v tem, da roparji v zelo kratkem času 'poberejo' velikanske količine denarja, zlata ali umetnin.

Tokrat smo za vas izbrali nekaj največjih kraj denarja, zlata in diamantov. Poglejte si izbor najbolj odmevnih ropov v zgodovini.

Saddam

Marca leta 2003 je Sadam Husein, dan pred napadom zavezniških sil na Irak, ukazal rop iraške centralne banke, iz katere so njegovi sodelavci odnesli plen v obliki bankovcev različnih valut, vreden skupno okoli milijardo današnjih evrov. Večji del plena so sestavljali iraški dinarji, ki so kmalu popolnoma izgubili vrednost, vendar je bilo vmes tudi veliko stodolarskih bankovcev. Večino denarja so kasneje našli ameriški marinci, bil je zazidan v steno Sadamove bagdadske rezidence. Nekaj deset miljonov pa je za vedno izginilo. (Foto: wikimedia.com)

 

London

V Londonu sta dva moška leta 1987 poskušala najeti zasebni sef v depozitni banki Knightsbridge. Ko sta ju varnostnik in direktor banke odpeljala v podzemni sef, sta moška na plano potegnila puški in oba uslužbenca prisilila k odprtju večine zasebnih depozitnih sefov. Uspela sta odnesti kar 40 milijonov funtov (okrog 100 milijonov današnjih evrov). Forenziki so v preiskavi našli le delni prstni odtis, ki jih je pripeljal do Italijana Valeria Vicceia in nekaj njegovih pajdašev, ki so jih kmalu uspeli aretirati. Še istega leta so jih obsodili, kasneje je Viccei objavil knjigo, ki je takoj postala uspešnica. (Foto: Independent.co.uk)

 

Antwerpen

Februarja 2003 so tatovi izpraznili kar 123 od 160 sefov v Centru diamantov sredi nizozemskega Antwerpna. Čeprav so bili sefi v izjemno dobro zaščitenih kletnih prostorih, je tatovom uspelo prelisičiti varnostne sisteme in ukrasti za več kot 100 milijonov evrov diamantov. Najhuje pa je to, da je bil ta rop že drugi v desetih letih in to v istem centru. Na fotografiji so izpraznjeni sefi po ropu. (Foto: wired.com)

 

Ronnie Biggs

Veliki rop vlaka leta 1963 je bil inspiracija za istoimenski film. 15-članski ekipi na čelu z Ronnijem Biggsom je brez orožja uspelo pobrati skoraj 60 milijonov današnjih evrov. Edina oseba, ki jo je skupila, je bil strojevodja, ki je dobil udarec v glavo in posledično modrico na očesu ter buško na glavi. Večino tatov so uspeli identificirati in prijeti. Kolovodja Ronnie Biggs je po 10 mesecih v zaporu uspel pobegniti najprej v Melbourne, nato pa v Rio de Janeiro, kjer se je še dolgo rogal angleškim oblastem. Na fotografiji je Ronnie, ki je užival v Riu, ko se je star in hudo bolan predal angleškim oblastem. Leta 2009 so ga po nekaj mesecih zapora izpustili na prostost. (Foto: schindelbeck.de)

 

Fortaleza

Nekaj lopovov, ki naj bi bili člani 'bande tetoviranih iz Brazilije', je 7. avgusta 2005 oropalo Centralno banko v brazilski Fortalezi. Tatovi naj bi najeli prazno hišo poleg banke in izkopali 70 metrov dolg tunel do trezorja, iz katerega jim je uspelo odnesti kar 3,5 tone bankovcev v skupni vrednosti 164 milijonov brazilskih realov (56 milijonov evrov). Banka zaradi nizke predvidene nevarnosti ropa ni bila zavarovana. Nekaj mesecev po ropu so našli mrtvega vodjo skupine, potem so aretirali še ostale člane bande. Uspelo jim je vrniti le okoli 10 odstotkov ukradenega denarja. (Foto: Imageshack)

 

Belfast

Rop banke Northern v Belfastu leta 2004 je še dolgo odmeval v javnosti, tako domači kot tuji. Britanske oblasti so za rop obtožile Irsko republikansko armado, vendar ta še danes zanika vpletenost. Roparji so ugrabili družini dveh direktorjev, dveh različnih podružnic Northern bank v Belfastu. Banki sta bili polni denarja, saj se je bližal božič. Oba direktorja so spustili na delo, njuni ženi pa zadržali kot talki. Zvečer ob koncu delovnika sta bila direktorja primorana spustiti roparje v banko in odpreti vse sefe v zameno za življenjski sopotnici. Ukradli so okrog 40 milijonov evrov. Nikoli jih niso uspeli izslediti. (Foto: Reuters)

 

Brinks Mat

Brinks Mat je veliko skladišče na letališču Heathrow v Londonu, kjer so se leta 1983 tatovi namenili ukrasti 3 milijone angleških funtov, ki naj bi bili tam shranjeni za transport. Vendar se je gospodom nasmehnila sreča, ker so našli kar 10 ton zlatih palic, takrat vrednih približno 26 milijonov funtov (danes okrog 37 milijonov evrov). V skladišče jim je pomagal varnostnik Anthony Black, sorodnik vodje skupine Briana Robinsona. Policisti so tatovom počasi prišli na sled, vendar so se tri tone zlata od desetih za vedno izgubile. (Foto: crimeandinvestigation.co.uk)

 

Bejrut

Tatovi znajo izkoristiti priložnosti, ki se jim ponujajo. Leta 1976 je skupina gverilcev, imenovana Sila 17, izkoristila državljansko vojno v Bejrutu (Libanon), razstrelila steno britanske banke na Bližnjem vzhodu in iz njenih trezorjev ukradla med 20 in 50 milijoni takratnih dolarjev (med 80 in 200 milijoni današnjih evrov). Denarja niso nikoli izsledili. Na fotografiji je banka takoj po ropu. (Foto: listsoplenty.com)

 

Los Angeles

Največji rop v ZDA se je zgodil leta 1997 v Los Angelesu. Allenu Paceu, uslužbencu posebno varovanega skladišča Dunbar, kjer so hranili denar in vredne stvari, je uspelo pridobiti najpomembnejše informacije o varnostnih sistemih. S pomočjo svojih mladostnih prijateljev je v oklepnem tovornjaku odpeljal približno 19 milijonov dolarjev (približno 22 milijonov današnjih evrov). Navkljub zelo dobri organizaciji so večino ekipe policisti polovili, vendar je več kot pol denarja izpuhtelo v zrak. Na fotografiji je zapuščen oklepni tovornjak, s katerim so pobegnili. (Foto: i28.tinypic.com)

 

Letališče JFK

Legendarni rop, ki ga je Martin Scorsese vključil v film Goodfellas (1990), se je zgodil na newyorškem letališču JFK. Jimmy Burke (v filmu ga je kot James Conway upodobil Robert de Niro) je dobil informacijo, da je v skladišču nemškega letalskega prevoznika Lufthansa večja količina denarja. Burke je s pomočjo Henryja Hilla (v filmu ga igra Ray Liotta) iz skladišča brez večjega napora odnesel za skoraj 30 današnjih milijonov dolarjev (24 milijonov evrov) gotovine in draguljev. Lufthansini delavci so prijavili krajo šele naslednji dan, denarja niso nikoli odkrili. (Foto: i.cdn.turner.com)

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 5 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Dedek je kosiu, je kosiu, je kosiu..." (ponovi 10x pa se vdari po čeli) - LAjCi

Zadnje objave na forumu