Prva stran Novice Zanimivosti Najbolj vplivni poslovneži na svetu
Najbolj vplivni poslovneži na svetu PDF natisni E-pošta
Novice - Zanimivosti
Nedelja, 18 Julij 2010 13:37

Ljudje, ki so verjeli v svoje sanje, so poslovni uspeh dosegli s trdim delom, dobro idejo in kančkom sreče, ki spremlja pogumne.

Uspeh nekega podjetja se lahko meri po različnih kriterijih: finančni dobiček, število zaposlenih, število podružnic po svetu in drugi presežniki. Kaj pa uspeh posameznika, še posebej če močno odmeva v svetu? Deset najbolj vplivnih vodij, podjetnikov, mnenjskih voditeljev je do svojega globalnega uspeha prišlo z drznimi idejami in vizionarskimi produkti, vsem pa skupna velika karizma, individualen pristop k novim idejam in nevsakdanje metode v vodenju podjetja.

Na seznam najbolj karizmatičnih in mnenjskih voditeljev v poslovnem svetu so se med drugim uvrstili računalniška genija Steve Jobs in Bill Gates, kraj prehrambene verige John Mackey, ki verjame v prihodnost ekološko pridelane hrane, televizijska voditeljica Oprah Winfrey, ki je zgradila svoj 'entertainment' imperij Harpo Production na socialnih temah, in Andrew Witty, mladi šef farmacevtske korporacije GlaxoSmithKline, ki je omogočil poceni zdravila najrevnejšim prebivalcem tretjega sveta.

 

Bill Gates

Bill Gates je z ene vodilnih pozicij v korporaciji Microsoft odstopil že pred desetimi leti, leta 2008 pa se je umaknil tudi z mesta predsednika uprave podjetja. Kljub njegovemu umiku pa še vedno velja za prvi obraz Microsofta, ki ga je soustanovil leta 1975, po tem ko je opustil študij na Harwardu. Po 'ločitvi' od računalniškega giganta je obrnil nov list v življenju: od nekoga, ki je 'delal' denar, do nekoga, ki daje denar v dobrodelne namene. Fundacija, ki sta jo ustanovila z ženo Melindo, je postavila nova pravila v sodobni filantropiji. (Foto: Reuters)

 

Oprah

Oprah Winfrey je morda najbolj neustrašna 'podjetnica' v Ameriki. 56-letna medijska kraljica, ki je na čelu lastne produkcijske televizijske mreže Harpo Productions omrežila na milijone Američanov s tem, ko je začela javno pripovedovati o socialnih težavah in slabih družbenih odnosih, ki pestijo Američane. Njen šov Oprah dnevno spremlja okoli 7 milijonov gledalcev. Imperij je zgradila na tabu temah, kot so rasna razlikovanja, izkoriščanje otrok, duševno zdravje, seksualne motnje, ki brez nje verjetno nikoli ne bi prišle na dan. Winfreyjeva je tudi prva temnopolta ženska, ki se je uvrstila na Forbesovo lestvico milijarderjev.

 

Richard Branson

Richard Branson je bil v otroštvu dislektik in upornik, ki je pustil šolo. Kdo bi si mislil, da bo desetletja kasneje lastnik 200 uspešnih podjetij z različnih področij, in to po vsem svetu. Mlademu Bransonu je zaradi divje nravi ravnatelj nekoč dejal: „Ali boš končal v zaporu ali pa boš postal milijarder.“ Uresničil se je lepši del napovedi. Branson je danes 212 na lestvici najbogatejših Zemljanov in ima na računu 4 milijarde dolarjev. Je lastnik letalskega podjetja Virgin, lasti si istoimensko založniško podjetje, banko, podjetje za mobilno tehnologijo in podjetje za vesoljski turizem. Branson je pustolovec, ki je na marsikaterem področju spremenil način dojemanja sveta in življenja nasploh.

 

Steve Jobs

Steve Jobs je bil že od majhnega upornik in nikoli ni kaj dosti upošteval pravil. Razmišlja drugače kot večina in to zahteva tudi od svojih sodelavcev. Jobsovi prijemi povzročajo različne reakcije: nekateri ga sovražijo, drugi spoštujejo, celo idolizirajo, a vsi se v nečem strinjajo: je vodilni tehnološki guru in inovator na IT področju. Je genij, ki z vsakim novim produktom spreminja svet in narekuje 'računalniško modo'. (Foto: wikimedia.com)

 

Mike Duke

Ko je Mike Duke prevzel funkcijo predsednika uprave trgovske verige Wall-Mart v letu 2009, je bil odločen, da bo v celotno poslovanje in v vse trgovske centre uvedel bolj 'zelen' pristop do dela. Dukeu je bilo takoj jasno, da lahko z majhnimi prijemi naredi veliko dobrega za čistejši planet. Duke je v celotni verigi, od dobaviteljev do končnega potrošnika, uvedel tako imenovani trajnostni program, v katerega je vključenih 100.000 Wall-Martovih dobaviteljev po vsem svetu. Podjetja, s katerimi sodeluje Wall-Mart, pazljivo beležijo porabo energije, skrbijo za svoj okoljski odtis in izrabo naravnih virov, cenijo pošten odnos do delavcev in spoštujejo lokalno skupnost. Uvedel je tudi program, s katerim spodbuja Wall-Martove trgovce, da prehrambene izdelke kupujejo od lokalnih kmetov in proizvajalcev ter s tem spodbujajo razvoj mikrookolja, v katerem se nahajajo. Podjetje je v letu dni zabeležilo sedemodstotni dobiček. (Foto: wikimedia.com)

 

John Mackey

John Mackey, kralj zdrave prehrane, ni bil kaj prida študent, saj je kar šestkrat obupal nad študijem in to na dveh univerzah. Poslovno priložnost je našel v organski hrani in iz tega naredil dober biznis. V svojem poslanstvu, da naj vsak Američan uživa zdravo, domačo hrano, je postal celo vegan. Ko so ga k sodelovanju povabili aktivisti za pravice živali, je dialog z njimi sprva zavrnil, kasneje pa jim je vendarle prisluhnil. Posledica njihovega sodelovanja je, da v verigi Whole Foods prodajajo samo meso živali, ki so bile pokončane na human način, in seveda zdravo zelenjavo. (Foto: wikimedia.com)

 

John Mack

Ob koncu leta je John Mack, prvi mož finančne korporacije Morgan Stanley, prejel 60 milijonov dolarjev nagrade, naslednje leto pa okroglo ničlo, in to po lastni želji. Mack je odklonil denarno nagrado za leto 2007, ker je podjetje začelo toniti v rdeče številke, in to še preden je Wall Street razkril, da je finančni balon počil. V javnosti se je pojavilo prepričanje, da je njegova gesta najbolj pomagala podjetju Morgan Stanley, da je kljub velikim izgubam obdržalo svojo 'čisto' javno podobo. Mack je leta 2008 v podjetju uvedel tudi pravilo, da lahko zaposlenim z visokimi plačami pridržijo del denarja, v kolikor svojega dela niso opravili dobro, prav tako je nagovoril druge direktorje, da del svojih triletnih bonusov vrnejo podjetju. Njegov primer varčnega gospodarja se je kmalu prenesel tudi v druge korporacije, ki so morale v času recesije močno zategniti pas. Konec leta 2009 je odstopil s funkcije izvršilnega direktorja, ostal pa je predsednik uprave Morgan Stanley. (Foto: wikimedia.com)

 

Indra Nooyi

Indra Nooyi, 55-letna predsednica uprave in izvršilna direktorica korporacije PepsiCo, je prva ženska na vodilnem položaju v vsej zgodovini tega podjetja. Znana je po tem, da rada zaposluje ljudi, ki imajo veliko izkušenj z različnih področij in delovnih okolij. Je ena od 13 vodilnih žensk in ena šestih z azijskim poreklom, ki so se uvrstile na lestvico najbolj uspešnih podjetij Fortune 500. Kariero je začela prav v podjetju PepsiCo. Njen karierni vzpon je bil bliskovit, delovala je na različnih vodilnih pozicijah in oddelkih, dokler se ni leta 2006 zavihtela na sam vrh korporacije in podjetju dala nov zagon. (Foto: wikimedia.com)

 

Bob Iger

Bob Iger je na čelu Walt Disneyja pet let. V tem času se je pokazal kot neusmiljen vodja, ki pa je podjetje ponovno dvignil med dobičkarje, kljub splošni recesiji v zabavni industriji. Čeprav ga sodelavci prej niso poznali kot odločnega, celo agresivnega vodjo, pa je na novi funkciji pokazal nov bolj odločen obraz. Iger je izpeljal nakup animacijskega studia Pixar in založniškega podjetja za stripe Marvel. Obe podjetji veljata za zlato jamo, z njunim nakupom pa se je Disney povzpel na prestol zabavne industrije. (Foto: wikimedia.com)

 

Andrew Witty

Andrew Witty, izvršilni direktor farmacevtskega podjetja GlaxoSmithKline, je naredil pravo revolucijo s tem, ko je iznašel nov pristop ali bolje rečeno odprl pot za dostavo nujnih zdravil v dežele tretjega sveta. V dveh letih na čelu korporacije je dosegel, da podjetje v Afriko izvaža cenejše, a še vedno učinkovito zdravilo proti malariji. Odprl je tudi prostor za nove patente za zdravilo proti HIV-u. Witty je velike premike v farmacevtski korporaciji dosegel pri komaj 43 letih. Odprl je tudi nove prodajne poti na Kitajskem, v Rusiji, Braziliji in Indiji. Zaradi uspešne združitve posla in humanitarne dejavnosti so mu mnogi dali vzdevek 'sveti Andrew'. (Foto: wikimedia.com)

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 4 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Fčera san glejdo odtenke tekem." - Buro

Zadnje objave na forumu