Prva stran Novice Zanimivosti Ogabni obroki širom sveta
Ogabni obroki širom sveta PDF natisni E-pošta
Novice - Zanimivosti
Ponedeljek, 19 Julij 2010 10:22

Radi jeste kaj drugačnega? Se vam gnusijo že navadni polži in vam gre na bruhanje, ko jih vidite gole, brez hišic, ležati pred vami na krožniku? Potem vam bo še posebno težko ob galeriji najbolj ogabnih jedi sveta.

Marsikdo ne mara jesti ali celo videti nečesa, kar je drugim povsem normalno. Pomislite, da bi ortodoksnemu muslimanu ali judu, ki bi ga prijazno gostili, na debelo namazali zaseko na kruh in mu jo prijazno ponudili. Kar je odlična, polnovredna zaseka za nekega Štajerca ali Pomurca, je lahko za gospoda iz Jemna ali Afganistana ogabna žalitev, pridelana iz zanj najbolj umazanega in odurnega živega bitja na svetu – prašiča.

Različne kulture imajo različne preference in tradicijo. Na prvi pogled ogaben kos mesa ima v tradiciji kantonske kuhinje lahko zelo močne učinke afrodizijaka in tako moški kot ženske ga bodo z vseljem žvečili in prežvečili. Tudi ljudje, ki tega nismo vajeni, se lahko prisilimo k uživanja marsičesa, tudi mrčesa, potrebna je le zadostna mera samokontrole. Sicer mrčes uživajo nekateri zbiratelji in ljubitelji takih živali.

Ravno mrčes naj bi bil bogat z vlakninami in beljakovinami, nekatere vrste ščurkov vsebujejo veliko B vitamina in tudi njihov okus naj bi bil kar prijeten, v kolikor vas ne motijo tipalke med zobmi in hrskajoč zvok ob lomljenju njihovih telesnih struktur. Velja tudi splošno prepričanje, da je nekaterim ljudjem mučno jesti sluzaste jedi, ki v ustih ustvarjajo občutek nekaterih telesnih izločkov. Slednjim soroden vonj obdaja tudi marsikatero omenjeno jedilo.

Za vas smo zbrali nekaj (za nekatere) okusnih jedil iz različnih koncev sveta, ki so zelo spoštovane in tudi drage. Poglejte si galerijo.

 

Sendvič s praženimi govejimi možgani

Sendvič s praženimi govejimi možgani je pogosto na jedilniku v ameriškem St. Louisu. Sicer se je prodaja te specialitete zmanjšala ob nastopu bolezni norih krav konec prejšnjega tisočletja, vendar je hamburgerju podoben sendvič še vedno lahko dobiti v lokalnih restavracijah. (Foto: moolf.com)

 

Pražene ličinke sviloprejk

Pražene ličinke sviloprejk so prava poslastica v Južni Koreji. V lokalnih pivnicah Korejci uživajo ob pitju piva in zobanju tolstih praženih sviloprejk. Prodajajo jih tudi na cesti, prepoznate jih po intenzivnem vonju razpadajočega mesa. (Foto: flickr)

 

Globoko praženi ščurki

Globoko praženi ščurki so zelo popularni v Indokini in vzhodni Aziji. Družbo jim delajo pečeni pajki, škorpijoni, stonoge in še marsikaj. Glede na tržnice Bangkoka, Džakarte in Hanoja bi lahko sklepali, da so omenjene živalske vrste že izumrle. Vendar so sladkosnedi Indokitajci že dolgo tega začeli vse bolj ali manj užitne vrste insektov gojiti na posebnih farmah. (Foto: moolf.com)

 

"Ostrige"

'Ostrige' iz Skalnatega gorovja nimajo zelo veliko skupnega z morskimi ostrigami. Specialiteta izpod planin, kjer nimajo ribogojnic in školjčišč, se pridobiva iz mednožij bizonov, bikov in merjascev. Testise olupijo, jih očistijo, povaljajo v grobi pšenični moki in jih ocvrejo. Še tople postrežejo s pravo ameriško omako za žar. (Foto: moolf.com)

 

Polnjena kamela

Polnjena kamela je polnjena v pravem pomenu besede. Tradicionalni obrok, ki ga že stoletja pripravljajo beduini, je kamela, polnjena s celo kozo ali ovco, ta pa je polnjena z drugimi živalmi. Prav ste prebrali! Manjša žival gre v večjo in tako naprej. Polnjena kamela naj bi bila po Guinessovi knjigi rekordov največji obrok na svetu. Pečejo jo na direktnem ognju, skupaj s 'polnili', nataknjeno na raženj. (Foto: moolf.com)

 

Hakarl

Hakarl je priljubljen prigrizek Islandcev in je velik sočen kos morskega psa, ki ga fermentirajo od 2 do 4 mesece. Slavni kuhar Anthony Bourdain je nekoč izjavil, da je to najbolj ogabna hrana, kar jo je kdaj poskusil. Ima zelo značilen vonj po amonijaku in po gnilem mesu, kar naj bi bilo normalno po štirih mesecih 'fermentiranja'. (Foto: moolf.com)

 

Casu marzu

Casu Marzu je sir, ki ga najdemo na Sardiniji. Zanimiv je zato, ker se v njem naselijo ličinke, ki ga začnejo počasi prebavljati in mu tako dajo prav poseben, plemenit okus. Vendar je sir treba jesti še svež, kar pomeni, da morajo ličinke biti še žive, saj je z mrtvimi strupen. (Foto: moolf.com)

 

Sannakji

Surova morska hrana je vse bolj popularna, japonski suši je znan kot zelo zdrav in okusen obrok. Najbolj svež je prav gotovo korejski sannakji, saj je jed sestavljena iz sesekljanih živih mladičev hobotnice. Polipi so temu primerno sluzasti in se še malo premikajo. Kaj hitro se zgodi, da se vam kakšen prisesa na grlo, če ga ne požrete dovolj hitro. (Foto: moolf.com)

 

Balut

Balut je specialiteta s Filipinov in iz Vietnama. Jajce piščanca, race ali katere koli druge perjadi tik pred izvalitvijo skuhajo v vroči vodi in ponudijo z odlomljeni lupini na vrhu. Z žličko jeste notranjost, oziroma ptička, ki je že dovolj razvit, da prepoznate njegove oči, noge in ostale dele telesa. Okus ima seveda po piščancu. (Foto: moolf.com)

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 4 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Tou se samo nan Slovencan dogij." - galaktikos

Zadnje objave na forumu