Prva stran Novice Zanimivosti Genialni najstniki in njihovi dosežki
Genialni najstniki in njihovi dosežki PDF natisni E-pošta
Novice - Zanimivosti
Sobota, 24 Julij 2010 14:17

Mozart ni bil edini otrok, ki so ga razglasili za čudežnega. Njegovi nasledniki – današnji najstniki – gradijo nuklearne naprave, kradejo računalniške programe in služijo milijone s prodajo po svetovnem spletu.

Fraser Doherty: 14-letnik, ki je obogatel z marmelado
Medtem ko večina najstnikov prve milijone služi s prodajo popularnih spletnih portalov, pa je Fraser svoj imperij zgradil na bolj tradicionalen način. Že pri 14 letih je po receptih svoje stare mame začel delati marmelade v domači kuhinji. Pri šestnajstih je pustil šolo in se v celoti posvetil svojemu konjičku. Ker je bilo povpraševanje veliko, je odprl podjetje SuperJam. Danes Fraser na leto proda 400 tisoč kozarčkov domače marmelade, kar predstavlja 10 odstotkov celotne prodaje marmelade v Veliki Britaniji. Vrednost njegovega podjetja ocenjujejo na 2 milijona dolarjev (1,6 milijona evrov).

Milan Karki, 18-letnik, ki je izdelal solarne celice iz las
Ne gre za običajne celice, temveč take, ki so narejene iz človeških las, ena plošča pa stane le 23 funtov (dobrih 27 evrov). Mladostnik verjame, da bi lahko z masovno uporabo poceni vira energije veliko bolj pripomogli k čistejši prihodnosti. Mladi inovator, doma iz ruralnega predela Nepala, pojasnjuje, da je človeški las dober prevodnik, ki lahko uspešno nadomesti silikonska vlakna, sicer najdražjo komponento solarnih celic. V Nepalu je veliko vasi, kjer nimajo oskrbe z električno energijo ali pa se soočajo s prekinitvami dotoka elektrike in so brez nje tudi do 16 ur na dan. Prav to je spodbudilo Milana, da se je s štirimi sošolci lotil izdelave poceni solarnih panel. Zdaj verjame, da lahko njihov eksperiment pripomore k izboljšanju življenjskega standarda svojih rojakov.
In kako deluje? Človeški las vsebuje melanin, pigment, ki daje lasu barvo in je občutljiv na svetlobo ter hkrati deluje kot prevodnik. Ena plošča lahko proizvede 18 wattov energije, kar pomeni, da napolni baterijo mobilnega telefona ali ročno baterijo, ki lahko sveti vso noč.

Milan Karki, 18-letnik, ki je izdelal solarne celice iz las (Foto: oddee.com)

Milan Karki, 18-letnik, ki je izdelal solarne celice iz las (Foto: oddee.com)

 

Jordan Romero, 13-letnik, ki je osvojil vrh Everesta
Jordan se je zapisal v zgodovino kot najmlajša oseba na svetu, ki je osvojila najvišjo goro sveta. Vrh je dosegel v družbi očeta, očetove partnerice in skupino šerp. Ker vrha zaradi Jordanove mladoletnosti niso mogli osvojiti z nepalske strani (tamkajšnji zakoni mladoletnim osebam prepovedujejo vzpon na goro), so se na ekspedicijo odpravili s kitajske strani, kjer je pot veliko zahtevnejša. Jordan je z vzponom na Everest še bližje svojemu cilju, osvojitvi sedmih najvišjih vrhov na vsaki celini. Pri devetih letih se je povzpel na Kilimandžaro, sedmi vzpon pa načrtuje v decembru 2010, ko se bo povzpel na Vinson Massif na Antarktiki.

Jordan Romero, 13-letnik, ki je osvojil vrh Everesta (Foto: oddee.com)

Jordan Romero, 13-letnik, ki je osvojil vrh Everesta (Foto: oddee.com)

 

Cameron Johnson – obogatel z razglednicami
Vse se je začelo pri Cameronovih devetih letih, ko je začel s svojim prvim poslom. S pomočjo 'photoshopa' je v domači sobi v Virginiji začel izdelovati in preko spleta prodajati razglednice. Postopoma je začel razglednice prodajati tudi preko drugih, vedno bolj popularnih spletnih strani. Pri 15 letih je na mesec zaslužil že od 300 do 400 tisoč dolarjev, pri 19 letih je svojo spletno stran prodal za 'neznano, šestmesečno številko'.

Dietrich Ludwig, pri 16 letih izdelal električno vozilo
Pri 16 letih se ameriški najstniki šele učijo vožnje z avtomobilom, Dietrich pa je pri teh letih dokončal svoj (prvi) življenjski projekt, ki ga je ponesel med svetovne rekorderje, inovatorje. Dietrich je običajen poltovornjak 2000 chevrolet S-10 preuredil v električno vozilo. Poltovornjaku je v celoti odstranil štiricilindrski motor, hladilnik in izpušni sistem ter dele nadomestil z DC električnim motorjem, kontrolnim sistemom, polnilcem za baterije in več baterijami. Vozilo se polni z električno energijo iz omrežja, Dietrich pa ga namerava še izboljšati, saj želi skrajšati čas polnjenja baterije.

Thiago Olson, pri 17 letih je sestavil jedrsko napravo
Srednješolca sošolci kličejo 'nori znanstvenik' in imajo za to dober razlog: Thiago je v domači kleti sestavil čisto pravi, mini nuklearni fuzijski reaktor. Thiago je velik ljubitelj fizike, drzen projekt pa je sestavljal dve leti, pri tem porabil več kot 1000 ur za raziskave in izdelavo naprave, ki v zelo majhnih količinah izdeluje jedrsko energijo. Naprava, ki jo je izdelal, seveda ni primerljiva s pravimi nuklearkami, daje pa misliti, kako dostopna je danes lahko (in bo v prihodnje) jedrska energija.

Thiago Olson, pri 17 letih je sestavil jedrsko napravo. (Foto: oddee.com)

Thiago Olson, pri 17 letih je sestavil jedrsko napravo. (Foto: oddee.com)

 

Mohamed Altoumaimi, 16-letnik, ki je razvozlal matematično uganko
16-letni iraški imigrant, ki živi na Švedskem, je razvozlal tako imenovano Bernoullijevo matematično enačbo, ki je tri stoletja begala največje matematične veleume sveta. Mohamed je prišel na Švedsko leta 2003, danes pa ga častijo sprva skeptični profesorji univerze Uppsala in srednješolski učitelji. Najstnik je s preigravanjem matematičnih formul na svojem prenosniku rešil enačbo, ki je dobila ime po švicarskem matematiku Jacobu Bernoulliju iz 13. stoletja. Bernoullijeva enačba opisuje stacionarni laminarni tok nestisljive in neviskozne tekočine vzdolž tokovnice. Mohamedovi srednješolski učitelji niso verjeli njegovemu odkritju, zato se je najstnik odločil, da bo sam kontaktiral profesorje na univerzi Uppsala in jim razložil svoje odkritje. Potem ko so profesorji preračunali njegove izračune, je višji profesor matematike Lars-Ake Lindahl poklical Mohamedove učitelje ter jim povedal, kako nadarjenega učenca imajo na šoli. Zdaj želijo učitelji njegovo znanje dodobra izkoristiti, saj so se z njim dogovorili, da jim bo predaval o skrivnosti Bernoullijeve enačbe.

Johnatan James, 15-letni 'kiber-kriminalec'
Johnatan ne bi bil nič posebnega, če ne bi pri 15 letih vdrl v močno zaščiten Nasin računalniški sistem. Najstnik je postal prepoznaven predvsem po tem, ker je pri rosnih letih zaradi vdora v računalniški sistem pristal v zaporu. Obsojen je bil pri 16 letih. Njegov zagovor je bil, da je na Nasino zaprto stran prišel zgolj po naključju, med igranjem in 'surfanjem' po računalniku. Vdrl je tja, kjer so zbrani podatki o najbolj sumljivih združbah na svetu, ki bi lahko ogrozile ameriško svobodo. Gre za program DTRA (Defense Threat Reduction Agency server), katerega dolžnost je iskanje in preprečitev združb in organizacij, ki z jedrskim, kemičnim, biološkim orožjem neposredno ogrožajo ZDA. Skozi 'stranski vhod', v katerega je vstopil v sistem, je prebiral vsebinsko občutljivo elektronsko pošto in imel dostop do imen delavcev ter njihovih računalniških gesel.
James je vdrl tudi v drug Nasin sistem, iz katerega je ukradel 1,7 milijona (dober milijon evrov) vreden vesoljski program. Pozneje so pojasnili, da je ukraden program uravnaval občutljiv življenjski habitat, vključno z vlago in temperaturo na vesoljski postaji. Zaradi vdora je bila Nasa prisiljena zapreti celoten program, kar jo je stalo 41 tisoč dolarjev (dobrih 33 tisoč evrov). James je v zagovor povedal, da je kopiral program zato, da bi ga vključil v svoj študij računalništva, da pa je v resnici slab in gotovo ni vreden slaba dva milijona dolarjev.

Johnatan James, 15-letni 'kiber-kriminalec' (Foto: oddee.com)

Johnatan James, 15-letni 'kiber-kriminalec' (Foto: oddee.com)

 

Evan Graham, mladi pilot, ki lahko upravlja pet različnih letal
Svoj 16. rojstni dan je praznoval tako, da se je usedel v kabine petih različnih letal in s tem postavil rekord za najmlajšega voznika, ki zna upravljati s petimi letali.

Alia Sauber, 18-letna profesorica
Alia je najmlajša profesorica na svetu, ki uči na univerzi Konkuk v južnokorejskem Seulu. Pri desetih letih se je vpisala na Stony Brook University in igrala klarinet z Rockland simfoničnim orkestrom. Alina je brez dvoma čudežni otroki, saj je znala brati že pri dveh letih.

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 5 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Marica je džip." - keber

Zadnje objave na forumu