Prva stran Novice Znanost in tehnologija sQuba prva 'avtomobilska podmornica'
sQuba prva 'avtomobilska podmornica' PDF natisni E-pošta
Novice - Znanost in tehnologija
Nedelja, 25 Julij 2010 17:46

Ali je avto ali podmornica!? sQuba vozilo je lahko očitno oboje. Švicarsko podjetje je izdelalo vozilo s katerim se lahko s ceste zapeljete tudi pod vodo.

Pred tremi desetletji je James Bond v filmu Vohun, ki me je ljubil, osupnil svet z avtomobilom, ki je vozil pod vodo. V resnici je seveda šlo za animacijo, v resničnem življenju pa je Frank M Rinderknecht, direktor švicarskega podjetja Rinspeed, uresničil sanje vseh ljubiteljev avtomobilov-podmornic in izdelal sQubo.

sQuba se lahko potopi do globine desetih metrov, pod vodo pa lahko pelje s hitrostjo šest kilometrov na uro.

Zaradi varnostnih razlogov ima odprto streho, da lahko potniki v primeru nesreče avto hitro zapustijo. V avto so vgrajene maske za potapljanje. Poleg tega je sQuba ekološko neoporečen avto, ki ga poganjajo trije električni motorji. Prav zaradi tega uporablja avtomobil tudi energijsko varčne LED luči.
Sicer je bil prvi avto, ki je lahko potoval tako po cesti kot po vodi Quandtov Amphibicar, ki so ga izdelali leta 1968, izdelali pa so le 3.878 primerkov in nekateri med njimi so še danes v uporabi – vsaj na cesti. Vendar Amphibicar ni mogel pod vodo.

Nato so leta 2004 pri podjetju Gibbs Technologies izdelali avtomobil Gibbs Aquada, s katerim je milijonar Richard Branson podrl rekord pri prečkanju Rokavskega preliva s tovrstnim vozilom. Tako kot Amphibicar tudi Aquada ne more pod vodo in zato je sQuba v resnici nekaj posebnega. Je zaščiten pred vodo in soljo, tako da se bodo potencialni lastniki z njim potapljali tako v jezerih kot v morju.

Na cesti lahko sQuba doseže 120 kilometrov na uro, od 0-80 pa spelje v 7,1 sekundah. Moč motorja je 54 kw, podvodni motorji pa proizvedejo 2 x 800 W.

Vsekakor lahko malce dvomimo, da bi se tovrstna vozila pojavila v množični uporabi. Že zaradi cene, saj naj bi vozilo stalo okoli 1,3 milijona evrov. Vsekakor pa bi bilo zanimivo testirati takšno vozilo.

 

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 5 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Tou bi te računalnik mogo pijtati: "Neka si notri v menej džau. Boš meu tou?" Bi njemi pravo ka ja, pa gotovo!" - bianconero

Zadnje objave na forumu