Prva stran Novice Ostale novice Potopljene civilizacije
Potopljene civilizacije PDF natisni E-pošta
Novice - Ostale novice
Sobota, 14 Avgust 2010 07:42

Le redke arheološke najdbe tako razburkajo človeško domišljijo kot izgubljena mesta. Če pa gre celo za potopljene skrivnostne civilizacije, tudi največji ravnodušneži ne morejo ostati mirni.

Ogromno človeških naselbin, mest, tako rekoč zgodovine, je potopljeno v morjih. Nekatera mesta so se potopila zaradi potresov, cunamijev ter drugih naravnih katastrof in mnoge od njih so našli šele pred kratkim, mnogih morda ne bodo nikoli. A vsaka takšna najdba postavlja nekatera zgodovinska dejstva, ki jih jemljemo kot samoumevna, pod vprašaj.

Aleksandrija, Egipt
Ob obalah Aleksandrije, enega od mest v Egiptu, ki ga je ustanovil Aleksander Veliki, ležijo poplavljene ruševine, za katere verjamejo, da gre za Kleopatrino palačo. Pred 1500 leti naj bi potres v tem delu sveta 'podrl' del kopnega s palačo vred in jo potopil pod morsko gladino.

Aleksandrija, Egipt – palača kraljice Kleopatre (Foto: weburbanist)

Aleksandrija, Egipt – palača kraljice Kleopatre (Foto: weburbanist)

 

Kambajski zaliv, Indija
Pred nekaj leti so odkrili ostanke velikega, 9500 let starega mesta. Pod vodo so našli skoraj nedotaknjeno arhitekturo in tudi človeške ostanke. Ta najdba je starejša od vseh ostalih na tem območju, zato so morali ponovno oceniti do takrat poznana zgodovinska dejstva o civilizaciji tukaj. Mesto so poimenovali Dwaraka, kar pomeni Zlato mesto, po legendi pa naj bi pripadalo hindujskemu bogu Krišni.

Kambajski zaliv, Indija (Foto: weburbanist)

Kambajski zaliv, Indija (Foto: weburbanist)

 

Kwan Phayao, Tajska
Na dnu jezera Phayo je 500 let star tempelj, vendar pa je pri tej najdbi zanimivo, da je bilo jezero ustvarjeno umetno pred približno sedemdesetimi leti. Torej je tudi sama podvodna ruševina v nekem smislu ustvarjena umetno. V zadnjem času tajska vlada preučuje možnosti, da bi tempelj obnovila, vendar bi to menda stalo več milijard evrov.

Kwan Phayao, Tajska (Foto: weburbanist)

Kwan Phayao, Tajska (Foto: weburbanist)

 

Yonaguni Jima, Japonska
Ob obalah Japonske so našli skrivnostne piramide, ki naj bi bile vklesane v trdo skalo. Kakšen je bil njihov namen, še ni znano. Piramide so stare več tisoč let in do te najdbe so arheologi predvidevali, da takratni prebivalci niso imeli orodja ali znanja, da bi izdelali takšne zgradbe. Še zmeraj pa nekateri trdijo, da gre za naravne tvorbe.

Yonaguni Jima, Japonska (Foto: weburbanist)

Yonaguni Jima, Japonska (Foto: weburbanist)

 

Havana, Kuba
Ogromne razvaline, ki so jih znanstveniki našli v Jukatanskem kanalu, so še danes predmet preučevanja. Arheologi so odkrili veliko površino, ki je bila nekoč poseljena in nekateri znanstveniki verjamejo, da je tu živela civilizacija, starejša od vseh do zdaj znanih civilizacij v Južni Ameriki.

Havana, Kuba – žal obstajajo za zdaj samo računalniške simulacije tega potopljenega mesta. (Foto: weburbanist)

Havana, Kuba – žal obstajajo za zdaj samo računalniške simulacije tega potopljenega mesta. (Foto: weburbanist)

 

Severno morje, Evropa
Pred kratkim so v Severnem morju odkrili prebivališča lovcev – nabiralcev, ki so živeli pred približno 10.000 leti. To, kar so bila nekoč jezera, reke in rodovitna zemlja, je danes vse pod morjem. Znanstveniki domnevajo, da se je na tem območju 'rodila' evropska civilizacija.

Severno morje, Evropa (Foto: weburbanist)

Severno morje, Evropa (Foto: weburbanist)

 

Atlantida – Antarktika?
Težko je govoriti o potopljenih mestih in se izogniti Atlantidi. Pred približno stotimi leti je kurator v istanbulskem muzeju odkril nekaj precej presenetljivega. Na stari mapi je našel gorovje, kjer je danes Antarktika in ta zemljevid je eden glavnih 'dokazov', da naj bi bila Atlantida današnja Antarktika. Kasneje so z novejšo tehnologijo ugotovili, da se pod ledenim oklepom v resnici skriva trdna zemlja, a obstoja Atlantide še zmeraj nihče ne more potrditi.

Atlantida – Antarktika? (Foto: weburbanist)

Atlantida – Antarktika? (Foto: weburbanist)

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 7 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Ka bi njemi kamen v glavou pozno!" - MiChO

Zadnje objave na forumu