Prva stran Novice Ostale novice Bomo zaradi eksplozije metana izumrli?
Bomo zaradi eksplozije metana izumrli? PDF natisni E-pošta
Novice - Ostale novice
Nedelja, 15 Avgust 2010 14:23

To je le ena od teorij katastrofe, ki nas morda čaka v prihodnosti in ki naj bi v preteklosti že izbrisala dinozavre ter večji del populacije na Zemlji.

Ljudje se hitro prilagajamo različnim situacijam, med katere sodijo tudi naravne katastrofe, ki se dogajajo po vsem svetu, pogostejše pa so predvsem v zadnjem desetletju.
Številne žrtve ob poplavah, potresih, cunamijih pa so takorekoč nič v primerjavi z mega katastrofo, ki lahko na enkrat prizadene večji del planeta in dobesedno izbriše vse, kar je na dosegu. Ne gre za nuklearne eksplozije, ki veljajo za največjo grožnjo človeštvu, če bi do njih prišlo. Po mnenju profesorja Georgea Ryskina z ameriškega vseučilišča Northwester v Illinoisu so največje katastrofe v daljni preteklosti na našem planetu povzročile eksplozije metana.
Metan je zelo eksploziven plin, ki se ves čas ustvarja pod zemeljsko skorjo na dnu oceana in na posameznih mestih uhaja ven. Velik pritisk vode ga zadržuje na dnu, kjer se naravno topi v morju. Pa vendar obstaja možnosti, da se v določenih okoliščinah, kot je na primer potres, na enkrat sprosti ogromna količina metana. V tem primeru bi začeli nastajati tako imenovani baloni, ki bi se uprli pritisku vode in postopoma prišli na površino. Mešanica metana, drugih plinov in ogljikovega dioksida v zraku bi lahko eksplodirali že ob najmanjši iskri.

Primer podobne katastrofe se je že zgodil pred četrt stoletja na afriškem jezeru Nyos v Kamerunu, kjer je lava z dna jezera s seboj na površje prinesla velike količine metana in ogljikovega dioksida, ki se je v nekem treutku osvobodil vodnega pritiska in udaril na površje. Smrtonosni oblak je ubil vse prebivalce in živali okoli jezera.

Profesor Ryski je prepričan, da je za izumrtje dinozavrov kriva prav eksplozija metana. Kar pa je bolj skrb vzbujajoče, pa je domneva, da se izbruhi pojavljajo v določenem časovnem razmaku, torej periodično, in to na istih mestih. Velik izbruh vulkana Vezuv na italijanskem 'škornju' leta 79 našega štetja naj bi povzročil prav metan. Zdaj je teorija uhajanja metana postala znova aktualna ob ekološki katastrofi v Mehiškem zalivu.

Agresivne metode, ki se jih poslužujejo inženirji, da bi zaustavili izbruh nafte, lahko privedejo do najbolj črnega scenarija. Morebitna eksplozija metana bi imela katastrofalne posledice na precej širšem območju, kot ga je do zdaj povzročil izliv črnega zlata.


vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 4 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Ka bi njemi kamen v glavou pozno!" - MiChO

Zadnje objave na forumu