Prva stran Novice Ostale novice Bizarna dejstva o denarju
Bizarna dejstva o denarju PDF natisni E-pošta
Novice - Ostale novice
Ponedeljek, 30 Avgust 2010 19:48

Denar je sveta vladar. Toda kaj v resnici vemo o njem? Veste, kdo se največkrat pojavlja na bankovcih? Veste, kako umazani so in koliko časa preživijo v vaših žepih?

Največji bankovec.
Največji bankovec na svetu je velik toliko kot list A4. Izdali so ga na Filipinih in je vreden 100.000 filipinskih pesosov. Izdali so ga leta 1998 v spomin na 100. obletnico osamosvojitve izpod španske oblasti. Bankovec so ponudili le zbirateljem, ki so morali zanj odšteti 180.000 pesosov ali 3.150 evrov.

Največja vrednost bankovca
Bankovec z največjo vrednostjo, okrogel milijon funtov, je izdala angleška banka. Namenjen je bil zgolj poslovanju med Ameriko in Anglijo v povojnem času leta 1948. Bankovec je bil v veljavi le nekaj mesecev, nato pa so ga vzeli iz obtoka. Kljub temu jih je nekaj ušlo v roke zbirateljev. Čeprav ni več uradno plačilno sredstvo, je danes na zbirateljskih trgih vreden okoli 120.000 dolarjev.

Bankovec za milijon funtov iz leta 1948

Bankovec za milijon funtov iz leta 1948

 

Prvi bankomat
O tem, kdo si je prvi izmislil bankomat, še razpravljajo, uradno pa naj bi ideja pripadla izumitelju Johnu Shepardu Barronu. Zamisel je uspešno prodal angleški banki Barclays, ki je tako v Londonu leta 1967 postavila prvi bankomat. Že od prvega bankomata pa do danes te aparature za zaščito pred zlorabo uporabljajo PIN-številke.

Znak za dolar
Kdo si je izmislil popularni znak za dolar, se ne ve, nastal pa naj bi kot posledica oznak na bankovcih za pesose, po katerih so razlikovali mehiške od španskih. Vsaj tako pravijo na ameriškem zveznem uradu za graviranje in tisk, ki je odgovoren za tiskanje najbolj razširjene valute na svetu, ki je svoj prvi bankovec dobila leta 1875.

Življenjska doba bankovcev
Življenjska doba bankovcev je različna. Najkrajšo življenjsko dobo imata bankovca za 5 in 20 evrov, saj zdržita pri življenju največ dve leti. Bankovci z višjimi vrednostmi se po denarnicah in žepih potikajo do sedem let, v tem obdobju pa zaradi inflacije izgubijo kar nekaj svoje vrednosti.

Obraz, ki se pojavlja na največ bankovcih
Že od samih začetkov denarja velja tradicija, da je na njem obraz vladarja. Tako se danes na bankovcih 33 različnih držav, od Avstralije do Trinidada in Tobaga, pojavlja angleška kraljica Elizabeta. Svoj prvi bankovec je dobila že pri devetih letih, ko se je znašla na bankovcu za 20 dolarjev, ki so ga leta 1935 izdali v Kanadi. Od takrat so naredili kar 26 različnih portretov najbolj znane kraljice, zgolj za uporabo na bankovcih.

Denar je umazan!
Ste vedeli, da je denar zelo umazan? Na ameriških bankovcih je najbolj pogosto kokain, ki se prenaša z uživanjem, štetjem in tudi preko stika z drugimi bankovci. Toda to še ni najhuje. Kar na 90 odstotkih bankovcev so našli ostanke fekalij in zelo nevarnih bakterij, kot je stafilokok. Povprečen bankovec naj bi bil celo bolj umazan od povprečnega domačega stranišča. Kot so ugotovili ob izbruhu zadnje epidemije gripe, se pod določenimi pogoji preko bankovcev lahko prenaša tudi ta, saj virus na bankovcu lahko preživi tudi do 17 dni.

Inflacija in nori bankovci
Malce starejši bralci se bodo še spomnili bankovcev z milijonsko vrednostjo, ki smo jih uporabljajli v bivši skupni državi. Kljub temu da se je na njih zbralo lepo število ničel, pa smo bili daleč od rekorda. V Zimbabveju so izdali bankovec za 100 bilijonov dolarjev. Tudi 14 ničel na bankovcu pa ni pomagalo pri vzdrževanju vrednosti bankovca, sej že po nekaj mesecih nisi zanj dobil praktično ničesar, tako da je vlada te države dovolila uporabo drugih valut.

Prvi papirnati denar
Prvi papirnati denar so začeli uporabljati Kitajci, in sicer v času dinastije Tang, ki je vladala med letoma 618 in 907. V Evropi so vzhodnjakom začeli slediti šele v 17. stoletju, ko so Kitajci že spoznali vse njegove slabosti. Zaradi prevelike količine so papirnati denar že leta 1455 prvič ukinili.

 

vir: cekin.si

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 7 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Navejkši stadion v Južnoj Afriki je v Jonesburgi." - keber

Zadnje objave na forumu