Prva stran Novice Znanost in tehnologija Raziskava povezuje umiranje čebel z mobilno telefonijo
Raziskava povezuje umiranje čebel z mobilno telefonijo PDF natisni E-pošta
Novice - Znanost in tehnologija
Petek, 10 September 2010 10:52

Ali je za nenavadno velik upad čebelje populacije kriva mobilna telefonija? Študija indijske univerze Pandžab nakazuje ravno to.

V raziskavi so v čebelje panje namestili prenosne telefone, ki so jih sprožili dvakrat na dan za petnajst minut. Po treh mesecih so ugotovili, da so čebele prenehale nabirati med, matica je znesla za polovico manj jajčec, koliko je običajno, čebelja družina se je zmanjšala za tretjino.

Kaj je krivo za CCD?
V Veliki Britaniji je lani število čebel upadlo za 17 odstotkov, v Sloveniji za 25 odstotkov, v ZDA pa kar za 30 odstotkov. Varoza (parazitska bolezen), pesticidi v kmetijstvu in podnebne spremembe naj bi bili krivi za množične pomore čebelj, ki so ga strokovnjaki opisali z izrazom: "sindrom razsutja kolonije" (CCD).

Z upadanjem števila čebel ni ogrožena samo pridelava medu, temveč predvsem opraševanje rastliln, saj čebele oprašijo do 90 odstotkov poljščin za pridelavo hrane. Andrew Goldsworthy, biolog z britanskega Imperialnega inštituta, je že pred časom preučeval biološki vpliv elektromagnetnih polj.

Rešitev s spremembo frekvenc
Po njegovem mnenju so čebele res lahko prizadete zaradi brezžičnih omrežij, saj naj bi ta vplivala na čebelji pigment, ki se imenuje kriptokrom. "Živali, prevsem žuželke, uporabljajo kriptokrom za navigacijo," trdi Goldsworthy, ki je britanskemu regulatorju brezžičnih omrežij OFCOM že priporočil spremembno frekvenc, kar bi zmanjšalo zmedenost čebel in preostalih žuželk.

Po vsem svetu v zadnjih letih poročajo o množičnih pomorih in drastičnem upadu čebel. Ali je za to kriva vse bolj razširljena brezžična telefonija? Foto: Čebelarska zveza Slovenije

Po vsem svetu v zadnjih letih poročajo o množičnih pomorih in drastičnem upadu čebel. Ali je za to kriva vse bolj razširljena brezžična telefonija? Foto: Čebelarska zveza Slovenije

 

vir: rtvslo.si

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 5 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Tou se samo nan Slovencan dogij." - galaktikos

Zadnje objave na forumu