Prva stran Novice Zanimivosti Nora dejstva o človeškem telesu
Nora dejstva o človeškem telesu PDF natisni E-pošta
Novice - Zanimivosti
Sobota, 11 September 2010 12:17

Ljudje nenehno iščemo skrivnosti, naj bodo na Zemlji ali v vesolju, a jih najdemo ogromno, če samo pogledamo človeško telo.

Človeško telo je izjemen stroj. Zdi se skoraj neverjetno, da je lahko kaj takšnega sploh nastalo. Milijarde celic, ki so med seboj povezane v življenje, ki, kolikor vemo, ne obstaja nikjer drugje v vesolju. In čeprav so naša telesa precej krhka, nas že rahlo neravnovesje pahne v bolezensko stanje. So pa po drugi strani naša telesa izjemno čvrsta, sposobna regeneracije in čudovitih načinov branjenja pred raznimi poškodbami in tujki, ki nas želijo uničiti.

Splošna dejstva
Dojenček se rodi s 300 kostmi, odrasel človek pa jih ima samo 206. To je zaradi tega, ker se nekatere med odraščanjem združijo. Zanimivo dejstvo je, da nogi nista popolnoma enako dolgi. Vsak človek ima eno nogo nekoliko krajšo kot drugo.
Človeško telo je v 75 odstotkih sestavljeno iz vode. Človek lahko zdrži brez vode tri dni, brez hrane lahko zdrži nekaj tednov, brez spanca pa le deset dni. V povprečju človek v življenju popije 60.500 litrov vode.
Vsak kvadratni centimeter kože je dom približno 32 milijonom bakterij. Koža je tudi največji organ s povprečno površino 2,5 kvadratnega metra. Od kože odpade približno 600.000 delcev kože na uro, kar je približno 0,7 kilograma na leto, v sedemdesetih letih pa od človeka odpade 49 kilogramov odmrle kože. Koža se popolnoma obnovi v 27 dneh, kar pomeni, da človek zamenja svojo kožo približno tisočkrat v življenju, kar nekako podre pregovor, da 'človek ne more iz svoje kože'. Večina prašnih delcev v hiši so pravzaprav koščki odmrle kože. V človeškem telesu v eni minuti odmre približno 300 milijonov celic.
Človek v povprečju kihne s hitrostjo 150 kilometrov na uro. Med kihanjem se za trenutek ustavijo vse življenjske funkcije. Tudi bitje srca. Odrasel človek potrebuje približno 40 kilogramov kisika dnevno.
Povprečnemu človeku v življenju zraste dva metra nosnih dlak. Nohti na rokah rastejo štirikrat hitreje kot na nogah in stegnenica je trša od betona. V povprečju tehta pepel človeka štiri kilograme.

Kri
V telesu je približno 160.000 kilometrov žil in sedem odstotkov telesne teže je predstavlja kri. Ledvice je prečistijo 1514 litrov  na dan. Povprečna življenjska doba rdeče krvničke je 120 dni. Če bi raztegnili vse rdeče krvničke v vrsto, bi z njo dvakrat obkrožili svet.

Oko
Zrklo tehta približno 28 gramov. Človeško oko razloči 500 odtenkov sive barve. Roženica je edino tkivo v telesu, ki ne vsebuje krvi. Raziskave so pokazale, da premočno zavezana kravata poveča možnost zelene mrene.
Ljudje na splošno berejo 25 odstotkov počasneje na elektronskem zaslonu kot na papirju. Moški naj bi lažje brali manjši tisk kot ženske. Vsi dojenčki so ob rojstvu barvno slepi, in ne proizvajajajo solz do približno osmega tedna. Razlog, da nam teče iz nosa, ko jokamo, je ta, da solze tečejo v nosno votlino. Kihanje z odprtimi očmi naj bi bilo nemogoče.

Okoli zenice je barvna mišica imenovana 'iris', zaradi katere imamo ljudje različne barve oči. Glede na to, kakšne barve je mišica, bo imel človek modre, rjave, zelene, sive ali črne oči.


Srce

Žensko srce bije hitreje od moškega. Povprečno srce tehta malo manj kot pol kilograma. Največ srčnih napadov se zgodi med osmo in deveto uro zjutraj. Srce utripne približno 37.000.000-krat na leto, 100.000-krat na dan. Normalen utrip srca je približno 70-krat na minuto. Srce ustvari dovolj pritiska, da lahko brizgne kri približno deset metrov daleč.

Lasje in dlake
V povprečju porabi moški pet mesecev v svojem življenju za britje. Poleg kostnega mozga so lasje najhitreje rastoče tkivo v človeškem telesu. Povprečen človeški skalp ima 100.000 las, imamo pa tudi približno isto število mešičkov po telesu kot šimpanz.
Lasje sivijo zaradi odmiranja celic pigmenta v mešičkih. To odmiranje povzroča nastanek melanina, ki obarva dlake v srebrno in čeprav na prvi pogled ne izgleda tako, so lasje in nohti narejeni iz iste snovi, keratina. V povprečju človek izgubi 100 las na dan. To pomeni 36.500 na leto.

Možgani
Človeški možgani imajo 100 milijard nevronov in porabijo 20 odstotkov kisika, ki pride v telo. Nekje po 35. letu povprečen človek izgubi 7.000 možganskih celic na dan, ki se ne obnovijo.
Mali možgani opozorijo telo, da se želite požgečkati, zato je nemogoče, da bi požgečkali sami sebe. Edini del telesa, kjer je to mogoče, je ustno nebo. Živčni impulzi potujejo s hitrostjo 275 kilometrov na uro.

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 8 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"A...a...a...abdž!!" - keber

Zadnje objave na forumu