Prva stran Novice Znanost in tehnologija Ključ do Platonovih skrivnosti
Ključ do Platonovih skrivnosti PDF natisni E-pošta
Novice - Znanost in tehnologija
Sobota, 09 Oktober 2010 12:19

Angleški znanstveniki trdijo, da je Platon v svojih delih puščal skrivna sporočila in da so končno našli ključ do njihovega razumevanja.

Platon je verjetno eden najbolj opevanih, tudi kritiziranih in vsekakor eden najslavnejših filozofov vseh časov, ki je bil precej pred svojim časom. Že več kot 2000 let misleci prebirajo njegova dela in razlagajo njegove nauke, a kot kaže, ta veliki filozof še vedno preseneča.
Angleški raziskovalec z univerze v Manchesterju dr. Jay Kennedy trdi, da je odkril ključ do odkrivanja kod, ki naj bi jih Platon skril v svoja dela. Kode naj bi napeljevale, da je bil Platon skrivaj pristaš filozofa Pitagore. Verjel naj bi, tako kot Pitagora, da lahko skrivnosti vesolja razložijo le matematika in številke.

Aristotel in Platon

Aristotel in Platon

 

Že pred časom so nekateri filozofi 'šepetali' o tem, da bi lahko Platonova dela vsebovala skrivna sporočila, vendar jih ni nihče jemal resno. Tokrat pa je prvič, da je o tem odkrito spregovoril eden od uglednih znanstvenikov, njegova razprava pa je bila objavljena v znanstvenem časopisu Apeiron.

Platon je umrl okoli leta 347 pred našim štetjem. Skozi svoje delo je s pomočjo svojega učitelja Sokrata in učenca Aristotela postavil temelje zahodne filozofije. Njegova resnična 'verovanja' pa naj bi bila skrita v njegovih delih. Njegova dela so bila izjemno pomembna pri razvoju zahodne kulture, a so skrivnostna, končajo pa se z ugankami.
„Je dolga in razburljiva zgodba, a na kratko, uspelo mi je rešiti kodo. Dokazal sem, da njegove knjige vsebujejo skrita sporočila in simbole, za njimi pa stoji zakodirana filozofija tega velikega filozofa,“ je dejal dr. Kennedy, ki ni mogel skriti navdušenja.
„Imel sem občutek, kot bi odprl grobnico in našel evangelije, ki jih je napisal sam Jezus.“

Ključ do rešitve kode leži v grški glasbeni lestvici, ki vsebuje 12 tonov. Lestvica je bila predvsem popularna med privrženci Pitagore. Dr. Kennedy je odkril, da so ključne fraze, besede in teme postavljene tako, da sovpadajo s temi 12 toni v glasbeni lestvici.

Njegovo najbolj znano delo Republika je sestavljeno iz 12.000 vrstic. Kennedy je odkril da se na vsakih 1000 vrstic Platon vrne h glasbeni temi.

V grški glasbeni lestvici so nekatere note med seboj v harmoniji, druge v disonanci. Slednjim mora slediti dodaten ton, da sprosti glasbeno napetost. Na mestih, kjer so harmonični toni, je Platon pisal o smehu ali ljubezni, pri disonancah pa je pisal o vojni in/ali smrti. Takšen vzorec je bil popolnoma logičen Pitagorovim privržencem. „Platon 'igra' svoje bralce kot glasbeni inštrument.“

Platonova akademija

Platonova akademija

 

Pitagora je približno stoletje pred Platonom dejal, da planeti in zvezde oddajajo neslišno glasbo, 'harmonijo krogel' in da skrivnosti vesolja ležijo v matematiki. Isto mišljenje naj bi imel tudi Platon, ki je razumel, da vesolju 'vlada' matematika in logika, ne bogovi. In prav to sporočilo (poleg drugih, ki jih še niso odkrili) naj bi skril v svoje delo.
Platon je svoje mišljenje moral zakriti, saj bi ga lahko, tako kot njegovega učitelja Sokrata, usmrtili zaradi herezije.

Platon je v življenju napisal vsaj 30 knjig, ustanovil univerzo, ki jo je poimenoval Akademija in naj bi bila prva univerza na svetu. Dovolil je, da so na akademijo hodile tudi ženske, podpiral je svobodno ljubezen – v nasprotju z načrtovano poroko, poleg tega pa je bil tudi zagovornik homoseksualnosti.

„Odkritje je izjemno, a bo potrebno zelo dolgo časa, da bomo odkrili vsa skrita sporočila in v resnici razumeli tega neverjetnega človeka,“ je še dodal dr. Kennedy.

 

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 4 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Idemo na pontes frintes." - galaktikos

Zadnje objave na forumu