Prva stran Novice Ostale novice Naj bo pečenje na žaru varno
Naj bo pečenje na žaru varno PDF natisni E-pošta
Novice - Ostale novice
Četrtek, 02 December 2010 00:34

V toplih dneh je pečenje na žaru še kako priljubljeno, žal pa je pri pečenju potrebna previdnost. Čeprav so jedi z žara zdrave, ker niso pripravljene na olju, pa so lahko ob nepravilni pripravi celo rakotvorne.

Pri žaru zagotovo ne boste zgrešili z zelenjavo. Kakršno koli zelenjavo boste že pekli, bo ta zdrava in vam ne bo škodovala. Nekoliko več previdnosti pa je potrebno pri mesu. Zažgano ali napačno pripravljeno meso je namreč lahko rakotvorno. Meso, pripravljeno na žaru, sprošča dve vrsti snovi, ki lahko pripomoreta k povečanju možnosti za rakavo obolenje, in sicer heterociklični amini in policiklični aromatski ogljikovodiki.

Heterociklični amini (HCA) nastajajo, ko je meso kuhano na visokih temperaturah. Tudi pečenje ali kuhanje povzroča nastanek teh kemikalij, v čisti obliki pa se pojavijo na zažganih delih na žaru pečenega mesa. To snov prav tako najdemo v cigaretnem dimu in raziskave so pokazale, da povzroča raka na želodcu, debelem črevesju, jetrih in koži. Rakotvorni pa so tudi policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH), ki spadajo med najbolj razširjene organske onesnaževalce. Ti so v dimu, ki nastaja, ko se iz mesa cedi sok in pada na oglje. Dim se nato useda na hrano na žaru. Obstajajo pa načini, s katerimi lahko zmanjšate rakotvornost hrane pripravljene na žaru.

– Pred uporabo žar dobro očistite in tako odstranite vse zoglenele delce, ki bi se nato lahko prijeli hrane.

– Če se vam deli mesa pri peki zažgejo, te odrežite stran.

– Če pečete velike kose mesa, potem jih najprej nekoliko skuhajte, da boste zmanjšali čas pečenja na žaru, ali pa jih razrežite na manjše dele.

– Nikar na žaru ne pecite še ne odtajano hrano.

– Na žaru pecite manj mastno meso ali pa pred pečenjem odvečno maščobo odrežite stran.

– Hrano, kot so na primer ribe, lahko zavijete ali podložite z aluminijasto folijo.

– Hrano lahko obvarujete tudi z nekaterimi omakami. Marinada narejena iz vinskega kisa in limone bo naredila okrog mesa nevidni ščit, saj spremeni kislost mesa in tako preprečuje, da bi se nevarne snovi prijemale mesa. Po drugi strani pa sladke marinade pospešujejo zoglenelost, zato jih dodajte zadnji dve minuti pečenja.

Seveda vsa ta opozorila ne pomenijo, da se morate odpovedati žaru. Veliko bolj rakotvorne kot zažgano meso na žaru so namreč marsikatere druge stvari, na primer prekomerno nezaščiteno sončenje. Kljub vsemu pa lahko že z manjšimi ukrepi pri peki mesa to pripravite bolj zdravo, nekoliko pozornosti pri tem prijetnem opravilu ne bo odveč.

 

 

vir: vizita.si

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 4 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"To je guma, jebemo rušt!" - štefa

Zadnje objave na forumu