Prva stran Novice Znanost in tehnologija Mobilniki, ki 'kurijo' možgane
Mobilniki, ki 'kurijo' možgane PDF natisni E-pošta
Novice - Znanost in tehnologija
Sobota, 29 Januar 2011 17:48

Mobilna tehnologija napreduje počasi, posamezniki smo s pomočjo malih napravic čedalje bolj povezani v virtualni svet. Vendar za kakšno ceno?

Velikanske količine podatkov, ki jih današnji mobilniki lahko pretočijo iz spleta, govor, sporočila in ostale fukcije mobilnih telefonov, so postale del našega življenja. Marsikdo se sicer s tem ne strinja, vendar je večina ljudi usodno zaznamovana z mobilnimi napravami in se težko ločijo od stanja 'povezanosti' s svetom.

Vendar vse hitrejše izmenjavanje informacij, pretakanje podatkov in stanje pripravljenosti mobilnega telefona ponovno odpirajo že stara vprašanja v zvezi s sevanjem mobilnega telefona, ki naj bi bilo škodljivo za celice živih organizmov. Še pomnite mobilnike, ki so imeli velike, okorne antene, s katerimi so dosegali odlično povezavo z omrežjem in nemoten pogovor v okviru prve generacije (analogni NMT) ali druge generacije mobilne telefonije (GSM digitalni signal, uporaben še danes)? Antene so omogočale bolj od glave odmaknjeno oddajo in sprejem signala, kar ni tako ključno vplivalo na možgane uporabnika. Danes mobilni telefoni zaradi oblikovnih razlogov in močnejših baterij nimajo več anten, sevanje so v nekaterih primerih uspeli zmanjšati, vendar vprašanja ostajajo odprta.

Sevanje mobilnih naprav se meri s stopnjo specifičnega vsrkanja elektromagnetnega sevanja (SAR) in se ga označuje z vati energije, ki jo vsrka kilogram tkiva. Raziskave so pokazale, da je spodnja meja škodljivosti sevane energije 2 W/kg, kar je približno 50 odstotkov več, kot oddajajo nekateri najbolj sevalno aktivni mobilniki. Tudi regulative v nekaterih državah in regijah so osnovane na podlagi raziskav glede učinkov sevanja na človeka. V ZDA je maksimalna še dovoljena vrednost, ki jo lahko odda mobilnik, 1,6 W/kg (oddanega v območje 1 grama človekovega tkiva), v Evropski uniji pa se omenjena vrednost giblje pri jakosti okoli 2 W/kg (merjeno v območju 10 gramov tkiva).

Proizvajalci so v zadnjih letih močno zmanjšali sevanje, vendar visoke potrebe in hitrejši prenos podatkov (HSDPA, HSUPA, HSPA+, Wi-MAX, LTE) prinaša tudi višje stopnje sevanja, saj frekvence ostajajo dokaj nizke zaradi boljših dosegov v  ruralnih območjih. Poleg mobilnih telefonov sevajo tudi bazne postaje (antene, preko katerih poteka mobilni signal). Slednje so bile tudi že vzrok za odškodninske tožbe zaradi postavitve preblizu privatnih stanovanjskih enot. Navkljub znanstvenim ugotovitvam, da mobilno sevanje ljudem na škoduje neposredno, to področje še ni dokončno določeno in raziskano, zato je pomembno vedeti, katere naprave sevajo najbolj. Poglejte si lestvico nekaterih nam dostopnih ali nedostopnih mobilnikov, ki so rekorderji v sevanju SAR, čeprav je treba vedeti, da  isti modeli v ZDA lahko veliko močneje sevajo kot v Evropi, saj so prirejeni za drugačne sisteme omrežij in frekvenčna območja.

 

10. BlackBerry 8820 - do 1,58 W/kg

9. Palm Pixi - do 1,56 W/kg

8. BlackBerry Bold 9700 - do 1,55 W/kg

7. HTC Magic - do 1,55 W/kg

6. BlackBerry Bold 9000 - do 1,51 W/kg

5. HTC Pure - do 1,51 W/kg

4. Motorola DROID - do 1,50 W/kg

3. BlackBerry Curve 8320 - do 1,47 W/kg

2. Nokia E71 - do 1,41 W/kg

1. Google Nexus One - do 1,39 W/kg

 


vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 6 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Nemci še s Poljcami špilajo." - Oli Kahn

Zadnje objave na forumu