Prva stran Novice Zanimivosti Zgodba o sestreljenem vohunu
Zgodba o sestreljenem vohunu PDF natisni E-pošta
Novice - Zanimivosti
Nedelja, 06 Februar 2011 12:03

Ob zamenjavi vohunov med bivšima nasprotnicama hladne vojne se spomnimo tehnološko izredno dovršenih poskusov, da bi iz zraka pridobili informacije o sovražniku. Skrivnostno letalo U-2 je služilo temu namenu.

Zamenjava vohunov je že stara reč, saj so vohune izmenjevali že v prejšnjih stoletjih. Vendar je primer ameriškega vojaškega pilota Francisa Greya zelo poseben, saj je pilotiral ameriško skrivnostno letalo U-2 in ni bil klasični vohun, infilitriran v sovražni ustroj. Bil je pilot s činom kapitana v ameriških zračnih silah, ko je še pred začetkom korejske vojne (1950–53) postal pilot ameriške obveščevalne agencije (CIA).

Pilot Powers pred izvidniškim letalom U-2. (Foto: wikimedia.com)

Pilot Powers pred izvidniškim letalom U-2. (Foto: wikimedia.com)

 

Američani so že v zgodnjih petdesetih letih prejšnjega stoletja začeli razmišljati o izvidniškem letalu, ki bi jim omogočil pridobitev informacij o sovjetskih izstrelitvenih ploščadih za medcelinske balistične jedrske rakete. Začeli so razvijati letalo, ki bi iz velikih višin uspelo fotografirati površje zemlje z izredno visoko resolucijo. Pri Lockheedu so razvili letalo z imenom U-2, ki je imelo izredno dobre sposobnosti. Lahko je vzletelo pri le 70 vozlih (130 km/h), kar je zelo malo za reaktivno letalo. Imelo je izredno široka krila in jadralske sposobnosti, zato je lahko letelo na maksimalni višini več kot 20 kilometrov nad površino Zemlje.

Leta 1960 je Francis Gary Powers pilotiral letalo U-2 na zahtevni misiji z namenom posneti sovjetske izstrelitvene rampe in raketno izstrelišče Bajkonur v Kazahstanu. Letalo je poletelo v Pakistanu blizu mesta Pešavar in po preletu velikega dela evropske Sovjetske zveze in pridobitvi podatkov nameravalo pristati na Norveškem. Vendar je Sovjetom letalo uspelo sestreliti z raketami zemlja-zrak (SAM) blizu mesta Degtjarsk med Uralskim gorovjem. Powers se je uspešno uspel izstreliti iz  razbitin in odpreti padalo. Navkljub temu, da je imel pri sebi dolarski kovanec, v katerem je bila vgrajena igla s strupom saksitoksin, slednjega ni uporabil in 'priletel' v sovjetsko ujetništvo.

Hruščov si ogleduje razbitine letala. (Foto: wikimedia.com)

Hruščov si ogleduje razbitine letala. (Foto: wikimedia.com)

 

Američani so štiri dni po fiasku preko NASE objavili sporočilo za javnost, da je njihovo raziskovalno letalo izginilo nekje severno od Turčije zaradi težav s kisikom. Ko so Rusi to izvedeli, je vodja partije Nikita Hruščov razglasil, da so sestrelili ameriško vohunsko letalo in zajeli pilota. Sovjeti so pred televizijskimi in fotografskimi kamerami ponosno razkazovali ostanke letala in dodobra ponižali ameriško administracijo, ki je s predsednikom Eisenhowerjem malo prej lagala o tem, da nikakor niso poslali vohunskega letala nad Sovjetsko zvezo.

Powers je bil zaradi vohunjenja obsojen na 3 leta zapora in 7 let prisilnega dela, vendar je že čez eno leto k Rusom prišla ameriška ponudba, da ga skupaj z ameriškim študentom Frederickom Pryorjem zamenjajo za sovjetskega vohuna Rudolfa Ebela, ki ga je pet let prej aretiral FBI za rekrutiranje vohunov. Zamenjava je potekala na mostu Glienicke, ki povezuje Potsdam z Berlinom. Powers je umrl v helikopterski nesreči leta 1977, ko je poskušal gasiti požar blizu Santa Barbare v Kaliforniji.

 

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 4 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Tou bi te računalnik mogo pijtati: "Neka si notri v menej džau. Boš meu tou?" Bi njemi pravo ka ja, pa gotovo!" - bianconero

Zadnje objave na forumu