Prva stran
Kura ali jajce: kaj je bilo prej? PDF natisni E-pošta
Novice - Znanost in tehnologija
Sobota, 12 Februar 2011 00:32

Verjetno poznate večno vprašanje: 'Kaj je bilo prej, kura ali jajce'? Kaže, da so znanstveniki na prav poseben način uspeli razrešiti večno znanstveno in filozofsko dilemo.

Če hočete nekomu predstaviti dilemo, na katero ni pravega odgovora, potem izrečete to slavno frazo, s katero so se ukvarjali že starodavni filozofi. Fraza se navezuje na večno vprašanje, kaj je bilo prej, univerzum ali življenje in tako vzrok in posledico postavi v isto vlogo.

Najprej kura, potem pa še jajce. (Foto: iStockphoto)

Najprej kura, potem pa še jajce. (Foto: iStockphoto)

 

Dolgo so domnevali, da je bilo najprej jajce, vendar, kot pravi dr. Colin Freeman iz univerze v Sheffieldu, obstaja neposreden dokaz, da je bila najprej kura, ki je šele potem izvalila jajce. Ko so znanstveniki iz univerz v Sheffieldu in Warwicku uporabili super računalnik HECToR, da bi podrobneje raziskali jajčne lupine, so odkrili protein z imenom 'ovocledidin-17' (OC-17). Slednji spada v družino proteinov, ki so podobni lectinu. Pomembna značilnost teh proteinov je, da med seboj vežejo kalcijeve atome in molekule, torej imajo vlogo nekakšnega lepila.

Ker so jajca perjadi večinoma sestavljena iz kalcija, je jasno, da OC-17 funkcionira kot katalizator in pospešuje razvoj ter gradnjo jajčne lupine. Ugotovili so, da brez tega proteina jajca v takšni obliki sploh ne bi mogla obstajati. V nadaljnem raziskovanju so našli izvor teh proteinov in sicer v kokošji maternici.

Na podlagi tega so zaključili, da jajce ne more nastati brez kurje maternice, zato je to neposredni dokaz, da je kura morala prej obstajati kot jajce. Problem je torej rešen, vendar rek ostaja.

 

 

vir: moskisvet.com

 

Nore izjave

"MSN ištant gejms mi pijše." - keber

Zadnje objave na forumu