Prva stran Novice Znanost in tehnologija Kmalu resnični kiborgi?
Kmalu resnični kiborgi? PDF natisni E-pošta
Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 
Novice - Znanost in tehnologija
Petek, 18 Februar 2011 14:40

Morda bomo lahko kmalu dele telesa zamenjali z robotskimi nadomestki in morda je samo še vprašanje časa kdaj bo Pentagon izdelal kibernetične vojake.

No, morda le nismo tako blizu kibernetičnim vojakom, a če smo nekoliko paranoični, lahko domnevamo, da znanstveniki v Pentagonu ne izumljajo novih tehnologij zato, da bi ljudje živeli v miru.

Umetna roka, ki jo oseba nadzoruje z mislimi. (Foto: wikimedia.com)

Umetna roka, ki jo oseba nadzoruje z mislimi. (Foto: wikimedia.com)

 

V kratkem bodo namreč znanstveniki, ki jih financira Pentagon, testirali umetno roko, ki jo bodo poskusni osebki lahko nadzorovali z mislimi. Če bo šlo vse po načrtih, bodo lahko osebe, ki so izgubile ud, z mislimi upravljale protezo.

V zadnjih letih so postali umetni udi precej sofisticirani. Nekatere prostetične naprave so lahko povezali z mišicami, da so lahko ljudje prijemali stvari. Tokrat pa bodo šli znanstveniki še korak dlje. V možgane bodo vstavili nevronski vmesnik, ki bo omogočal povezavo s protezo.

Gre za velik napredek na področju prostetike, ki pa bo stal kar 34,5 milijonov dolarjev. Roka je približni isto težka kot povprečna človeška roka, premikala pa se bo lahko pod kotom 22 stopinj. Poleg tega bo oseba lahko premikala tudi prste.

Sprva bodo umetni ud testirali na petih osebah, upajo pa tudi, da bodo lahko kmalu tehnologijo še nadgradili, da bo lahko posameznik stvari tudi občutil.

„Cilj je, da omogočimo uporabniku, da bo učinkovito izvrševal vsakodnevne naloge, kot je recimo dvigovanje kozarca,“ je dejal vodja projekta Michael McLoughlin.

To v bistvu pomeni, da se želijo čimbolj približati pravi roki. Obstaja pa še ena težava, saj je življenjska doba nevronskega vmesnika za enkrat samo dve leti.


Upamo lahko samo, da bo tehnologija pomagala ljudem preden jo v roke dobi Skynet.

 

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 9 let, 11 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Fčera san glejdo odtenke tekem." - Buro

Zadnje objave na forumu