Prva stran Novice Znanost in tehnologija Zemlja je na robu propada vsakih 27 milijonov let
Zemlja je na robu propada vsakih 27 milijonov let PDF natisni E-pošta
Novice - Znanost in tehnologija
Sobota, 26 Februar 2011 10:45

Tudi naš planet doživlja svojevrstne letne čase. Znanstveniki so odkrili, da gre vsakih 27 milijonov let skozi fazo izumiranja.

V prihodnosti nas čaka apokalipsa pravijo znanstveniki, vendar na srečo še ne tako kmalu. Do nove faze izumiranja bo preteklo še 16 milijonov let.
V raziskovanje tako imenovane faze izumiranja planeta so znanstveniki zajeli preteklih 500 milijonov let, kar je dvakrat daljše obdobje, kot so ga obravnavali v prejšnjih raziskavah. Znanstveniki z vseučilišča Kansas in inštituta Smithsonian 99 so tokrat dokazali, da se obdobja izumiranja ponavljajo z neverjetno natančnostjo, večina življenja na planetu pa naj bi takrat tudi v resnici izumrlo.

Asteroid

Asteroid (Foto: Reuters)

 

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so znanstveniki verjeli, da je izumiranje na Zemlji povzročil domnevni sončev dvojček, rdeče-rjava zvezda z imenom Nemesis. Od Sonca naj bi bila oddaljena od ena do dve svetlobni leti, nahajala naj bi se v bližini Oorta, velikega oblaka kometov. Postavili so teorijo, da je Nemesis trčil z Oortom, sferičnim oblakom polnim kometov, ki se razteza od enega do treh svetlobnih let oziroma 30 trilijonov kilometrov stran od Sonca, in ob trku proti našemu planetu poslal pravi dež kometov. Eden od teh je na Zemlji povzročili pravo apokalipso.

Zadnje obdobje izumiranja, ki se je zgodilo pred 11 milijoni let, je izbrisalo deset odstotkov živalske populacije na Zemlji. Asteroidi, ki trčijo ob planet, lahko povzročijo masovno izumiranje.

Katastrofo, ki se je zgodila konec krede, ko so z obličja Zemlje dobesedno izginili dinozavri, je povzročil eden takšnih asteroidov. Izumrla je več kot polovica vseh živalskih vrst, hkrati pa se je naredil prostor za razvoj sesalcev. Gigantski asteroid naj bi padel na področju današnje Mehike, njegov premer naj bi bil približno 15 kilometrov. Sila ob udarcu naj bi bila kar za celo milijardo večja od atomske bombe, ki je razdejala Hirošimo.

Če je torej verjeti znanstvenikom, je do novega trka še 16 milijonov let, seveda ob predpostavki, da Zemlje ne bo že prej uničil človek.

 

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 8 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Navejkši stadion v Južnoj Afriki je v Jonesburgi." - keber

Zadnje objave na forumu