Prva stran Novice Zanimivosti Objekti, kamor je vstop strogo prepovedan
Objekti, kamor je vstop strogo prepovedan PDF natisni E-pošta
Novice - Zanimivosti
Ponedeljek, 28 Marec 2011 10:51

Svet je poln skritih in ekskluzivnih objektov, predorov in podzemnih bunkerjev, ki jih posamezne vlade celo prikrivajo, običajni ljudje pa vanje nimajo vstopa. Gre za strogo varovane objekte, ki so nacionalnega pomena.

Največja semenska banka
Banka, ki hrani semena različnih rastlin iz vsega sveta, ima izjemno pomembno nalogo za preživetje in le upamo lahko, da nikoli ne bo prišla v uporabo. Na oddaljenem norveškem otoku, v objemu ledenega oceana, se nahaja posebna banka, ki hrani več kot sto milijonov rastlinskih semen vseh glavnih pridelkov z vsega sveta.

Vse rastline tega sveta so varno skrite v dobrovju norveške gore. (Foto: Wikipedia)

Vse rastline tega sveta so varno skrite v dobrovju norveške gore. (Foto: Wikipedia)

 

Objekt z imenom Svabald Global Seed Vault so odprli leta 2008, semenska banka pa se nahaja v treh hermetično zaprtih sobah, na koncu 122 metrov dolgega predora, vkopanega v goro. Banka velja za pravo Noetovo barko za rastlinsko genetiko. Semena so shranjena na -20 stopinj Celzija, nekatera lahko pri tej temperaturi preživijo tudi do 1000 let. Ne glede na vse hibridne kombinacije, ki se pojavljajo in se še bodo v rastlinskem svetu, lahko dobro varovana prvinska semena prihodnjim generacijam pomagajo preživeti velike katastrofe in apokalipse.
Že danes je možno s pomočjo semenske banke na območjih, kjer pustošijo vojne ali velike naravne katastrofe, obnoviti floro neke pokrajine.
Predor vzdržuje kompresor, ki proizvaja 10 kilovatov energije. V primeru okvare oziroma prekinjenega dotoka elektrike naj bi sistem deloval in vzdrževal enako temperaturo vsaj 200 let. Vstop v ta posvečeni prostor imajo le redki. Objekt je zgrajen tako, da prenese potres z magnitudo 6,2 stopnje in celo napad z atomsko bombo.

 

Mormonska cerkev, ki skriva zgodovino človeštva
Granite Mountain Record Vault je mormonska cerkev, ki velja za pravi trezor, v katerem so spravljeni številni rodoslovni in zgodovinski podatki.
Skrajšano ga imenujejo The Vault, kar v prevodu pomeni grobnica, jama ali obokana votlina, in se nahaja precej globoko, v drobovju gore. Znotraj močno varovane votline kontrolirajo vlago in temperaturo, ki je konstantnih 15 stopinj. Zrak filtrirajo vsakih šest ur, s čimer se znebijo prahu in ohranjajo optimalno vlažnost. Votlina je zaščitena proti požaru, vdoru vode in ima protipotresno zaščito. Za nepovabljene goste imajo detektorje, ki zaznavajo premikanje in spremembo temperature, ne manjkajo številni infrardeči senzorji, več šesttonskih protipožarnih vrat in seizmološki senzor, ki poleg potresov zaznava tudi stopinje nepovabljenih gostov.

 

Fort Knox – ameriška nacionalna zakladnica
Trezor, v katerem je lično zloženih na tisoče zlatih palic, se nahaja v bližini vojaške baze. Sama stavba je prava trdnjava v smislu varnosti, pod površjem pa leži votlina oziroma trezor, zavarovan s trdnim granitnim zidom in vrati, ki so težka kar 22 ton. Trezor odpira kombinacija šifer, ki jih poznajo različni uslužbenci, nobeden od njih pa ne pozna celotne kombinacije. Objekt je močno varovan z alarmnimi napravami, kamerami, varujejo ga oboroženi varnostniki in posebna finančna straža. Da pa bo varovanje res optimalno, zakladnico varuje tudi vojska iz bližnje vojaške baze, nadzor pa izvajajo tudi z vojaškimi helikopterji. Vdor v najbolj varovan ameriški objekt je torej možen samo na filmskem platnu.

Fort Knox (Foto: Wikipedia)

Fort Knox (Foto: Wikipedia)

 

Area 51 – vojaško območje v Nevadi
Gre za slavno OBMOČJE 51, uradno vojaško letalsko bazo v Nevadi, severno od Las Vegasa, neuradno raziskovalno središče za NLP-je. Celotno območje je strogo varovano in neprehodno, konstantni nadzor nad območjem izvajajo tudi iz zraka. Piloti imajo zelo jasna navodila, da lahko v primeru, da na območje 'po pomoti' zaidejo nepovabljeni posamezniki ter ignorirajo njihova opozorila, uporabijo tudi orožje.

Območje varujejo tudi oboroženi najeti plačanci, ki obsežen prostor ves čas pregledujejo s terenskimi vozili. Okoli baze so tik pod površjem postavljeni senzorji, ki zaznajo tudi najmanjši gib, vse skupaj nadzorujejo vojaški helikopterji iz zraka. Uradno v letalski bazi preizkušajo najnovejšo letalsko tehnologijo in letala. In kaj se v resnici tam dogaja? Area 51 naj bi bilo središče za opazovanje neznanih letečih predmetov, znanstveniki, ki so nekoč delali tam, tudi pripovedujejo, da se v bazi nahajajo čisto pravi nezemeljski predmeti in celo bitja. Eden od nekdanjih uslužbencev, fizik Robert 'Bob' Lazar, je povedal, da naj bi v enem od hangarjev hranili devet nezemeljskih plovil. V enega naj bi sam celo vstopil in ga videl neslišno leteti. Ameriška vlada vse njegove trditve zanika, Lazarju pa so zaradi razkritja zaupnih informacij tudi grozili in mu onemogočili nadaljnjo kariero, preteklo pa dobesedno izbrisali.

 

Skriti zapor za teroriste v Koloradu
Ste vedeli, da poleg znamenitega ameriškega vojaškega zapora Guantanamo Bay na Kubi obstaja tudi malo manj znameniti, a še hujši zapor za teroriste, ki je skrit v gorovju Rocky Mountains v ameriški zvezni državi Kolorado. V zaporu Supermax v mestu Florence naj bi bilo priprtih vsaj 40 obsojencev, ki veljajo za najhujše teroriste in sovražnike ZDA, natančno število seveda ni znano. Zaporniki so močno varovani, imajo 23-urni nadzor, druženja s sojetniki ni, ena ura na dan je namenjena telovadbi in razgibavanju.

Zapor Supermax za nevarne teroriste in zločince. (Foto: Wikipedia)

Zapor Supermax za nevarne teroriste in zločince. (Foto: Wikipedia)

 

To je edini del dneva, ko so lahko sami, brez spremstva. No, vsaj v neposredni bližini ga ni; nedaleč stran jih vseeno spremlja budno oko paznikov. Skupinskih aktivnosti ni: ni dela, ni izobraževanja, ni skupne jedilnice, timske športne aktivnosti niso dovoljene, ni skupnih verskih obredov. Kesanje v popolni osami – to je pokorščina, ki jo nudijo zapornikom.
Vsaka celica ima pohištvo iz betona, nikjer ni nobenih drugih materialov, straniščna školjka se v primeru poplave samodejno zaklene, tuširanje je odmerjeno na minute. Okna v celici so postavljena pod takim kotom, da zapornika ni možno videti od zunaj (za primer ostrostrelcev), obsojenec pa lahko vidi le nebo ali streho zapora. V zaporu je postavljenih več kot 1000 daljinsko upravljanih železnih vrat, vsak premik je viden na številnih kamerah, tu je še detektor premikanja, gosta žična ograja, posebej dresirani psi in oboroženi stražarji. Verjetnost pobega je torej nična.

 

Skrivna ruska nuklearna baza v republiki Bashkortostan
Mezhgorye je zaprto rusko mesto, v katerem ni običajnih prebivalcev. Tam živijo ljudje, ki delajo v skritem in močno varovanem objektu v gori Yamantaw. Gora je visoka 1640 metrov in je tudi najvišja v južnem Uralu. ZDA sumijo, da naj bi v drobovju gore prikrito delovala velika nuklearna tovarna ali bunker, ki naj bi bila povezana tudi z objektom v drugi, manjši gori Kosvinsky, ki se nahaja 600 kilometrov stran od Yamantawa. ZDA že od 90. let prejšnjega stoletja, ko je Rusiji predsedoval Boris Jelcin, s pomočjo satelitov skrbno proučuje dogajanje na tem območju. Čeprav je Amerika ruskemu vrhu že večkrat zastavila vprašanje, kaj se dogaja tam, Rusi v svojem stilu vedno posredujejo drugačen odgovor; da gre za nacionalno zakladnico, skladišča hrane, rudnike in celo protiatomski bunker za voditelje.

 

Moskovski metro številka 2
V Moskvi naj bi poleg javnega metroja obstajal tudi skriti metro, ki naj bi se nahajal od 50 do 200 metrov globoko pod zemljo, neposredno pod javnim prometnim omrežjem. Sistem naj bi zgradili v času Stalina pod kodo D-6, za projekt pa naj bi bila odgovorna KGB. Ruski mediji poročajo, da ruska obveščevalna služba FSB obstoja skritega metroja nikoli ni potrdila niti zanikala, kar seveda napeljuje na to, da metro-2 v resnici obstaja. Govori pa se, da so štiri proge celo daljše od javnega prometnega ožilja, povezujejo pa Kremlin s sedežem FSB, vladno letališče Vnukovo-2, podzemno mesto Ramenki in še nekaj nacionalno pomembnih lokacij.

 

Poslednje zatočišče preživelih
Podzemni objekt Mount Weather Emergency Operations Center ni samo zaprt za javnost, temveč je objekt, za katerega Američani upajo, da nikoli ne bo prišel v uporabo.

Ameriško zatočišče 'Poslednje upanje' (Foto: Wikipedia)

Ameriško zatočišče 'Poslednje upanje' (Foto: Wikipedia)

 

Gre za poslednje zatočišče ameriške vlade in nekaj izbrancev, ki se bodo tja zatekli v primeru popolne apokalipse. V večini apokaliptičnih filmov se zadnji kadri zaključijo v tem (seveda ne pravem) objektu, ki pa v resnici obstaja. Postavili so ga leta 1950 v času hladne vojne, vzdržujejo pa ga vse odtlej. Je tako rekoč območje 'poslednjega upanja'. Kako izgleda in kakšne operativne možnosti ponuja, je seveda strogo varovana skrivnost. Zanj skrbi FEMA, Federal Emergency Management Agency. Telekomunikacijski sistem v tem objektu uporabljajo tudi v primeru lokalnih naravnih katastrof, ki v zadnjih letih vse pogosteje prizadenejo ZDA.

 

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 9 let, 11 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Tou se samo nan Slovencan dogij." - galaktikos

Zadnje objave na forumu