Prva stran
Nevarnosti mikrovalovne pečice? PDF natisni E-pošta
Novice - Znanost in tehnologija
Petek, 08 April 2011 09:23

Čeprav obstaja kar nekaj raziskav, se do sedaj še ni sto odstotno potrdilo, ali je mikrovalovna pečica res nevarna in kakšni natanko so njeni vplivi na človeško telo. Dejstvo je, da je ta kuhinjski pripomoček mogoče najti v skoraj vsakem gospodinjstvu, vse več strokovnjakov pa opozarja, da imajo žarki sevanja iz mikrovalovne pečice škodljive učinke na telo.

Za gretje se uporabljajo visoko frekvenčni radijski žarki, katerih največjih problem je ta, da povsem spremenijo hranilne sestavine v določenih jedeh, hrana pa ni enakomerno pogreta. Še hujša je kombinacija na pol pripravljenih, zamrznjenih jedi in uporabe mikrovalovne pečice, saj oboje skupaj predstavlja resno tveganje za zdravje. Pasti te hitre pečice se navezujejo na dejstvo preoblikovanja sestave jedi, ta pa vpliva na spremembo človeških krvnih celic.

Profesor Hans Ulrich Hertel se je že leta 1991 lotil poglobljene analize vpliva mikrovalovne pečice na človeško telo in prišel do šokantnih spoznanj. Čeprav je opravil precej majhno raziskavo, pa je ta razkrila, da valovi iz mikrovalovne pečice spremenijo sestavo krvi, natančneje nivo hemoglobina in nivo holesterola, kar lahko vodi v številne bolezni: težave z moškimi ter ženskimi hormoni, različne oblike raka itd.

Hertel je odkril presenetljivo povezavo med količino sevanja v mikrovalovni pečici, ki mu je bila izpostavljena določena hrana, ter razvojem bakterij pri ljudeh, ki so to hrano zaužili. Z objavo teh raziskav je stopil na prste proizvajalcem malih gospodinjskih aparatov, ki so ga celo tožili zaradi posredne antireklame.

Tudi ostale raziskave so prišle do podobnih ugotovitev: hrana, pogreta v mikrovalovni pečici, izgubi številne vitamine in minerale, še posebej pa je nevarno segrevanje jedi v plastični foliji, kar škodljivo spremeni kemijsko sestavo. Redna uporaba mikrovalovne pečice naj bi povzročala možganske poškodbe, škodljivo pa naj bi bilo tudi segrevanje tekočine (mleko, voda ipd.), saj zavre pod vplivom precej višje temperature, kot pa ji je izpostavljena na štedilniku.

 

 

 

vir: zenska.si

 

Nore izjave

"Dedek je kosiu, je kosiu, je kosiu..." (ponovi 10x pa se vdari po čeli) - LAjCi

Zadnje objave na forumu