Prva stran Novice Ostale novice Slovenija uvaja cenzuro interneta
Slovenija uvaja cenzuro interneta PDF natisni E-pošta
Novice - Ostale novice
Ponedeljek, 11 Januar 2010 12:36

Vlada želi preko Zakona o igrah na srečo skozi zadnja vrata uvesti internetno cenzuro. Novela omenjenega zakona, ki zaradi veta državnega sveta še ni bila dokončno sprejeta, uvaja dolžnost internetnih ponudnikov, da na zahtevo Urada RS za nadzor prirejanja iger na srečo, omejijo dostop do tujih spletnih stavnic ter ostalih iger na srečo.

Vladni organ (izvršna veja oblasti!) bo lahko internetnemu ponudniku naložil omejitev dostopa do spletnih strani oziroma drugih telekomunikacijskih povezav, preko katerih se prirejajo igre na srečo brez koncesije vlade. Za operaterja, ki takšne odredbe ne bi upošteval, je zagrožena kazen od 7.500 do 52.500 evrov ter od 1.500 do 10.000 evrov za odgovorno osebo.

Kazen pa je zagrožena tudi za posameznike, ki bi na svoji spletni strani (denimo na blogu) oglaševali tuje spletne stavnice ali druge igre na srečo. Upravitelja spletne strani bo Urad lahko oglobil za 1.500 do 5.000 evrov.

Ob tem je najbolj sporno dejstvo, da bo omejevanje dostopa do spletnih strani v pristojnosti izvršne veje oblasti. Blokiranje dostopa do spletnih vsebin smejo namreč po Zakonu o elektronskem poslovanju na trgu (ZEPT-UPB2, 9. člen) odrediti le sodišča.

Spomnimo. Septembra 2006 je Urad za nadzor prirejanja iger na srečo internetnim ponudnikom poslal dopis, v katerem je od njih zahteval blokado dostopa do dveh tujih spletnih stavnic, ki nimata koncesije za organiziranje iger na srečo v Sloveniji. Kljub odsotnosti pravne podlage in posledični ničnosti takšnega dopisa, so nekateri ponudniki dostopa "željo" Urada spoštovali in svojim uporabnikom nezakonito onemogočili dostop do teh strani.

Na uradu RS za nadzor prirejanja iger na srečo so že večkrat pokazali, da interneta in informacijske zakonodaje ne razumejo, prav tako pa tudi ne premorejo potrebnega občutka, pod katerimi pogoji je dopustno poseganje v svobovo izražanja na internetu. Morda je čas, da zaradi takšnega odnosa na Uradu nekdo končno tudi osebno odgovarja.

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 4 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Güjdi je udo!" - lenč

Zadnje objave na forumu